Postoji li uopće u Hrvatskoj istraživačko novinarstvo?

U Hrvatskoj Kostajnici održan je 4. Press film festival koji predstavlja novinarske reportaže i filmove, a hommage je Gordanu Ledereru, te ruskim novinarima, koji su poginuli za vrijeme Domovinskog rata obavljajući svoju profesiju.

Ove je godine tema festivala bila itekako intrigantna za našu novinarsku scenu – istraživačko novinarstvo. Prikazani su, naime, dokumentarni filmovi novinara nastali istraživanjem intrigantnih tema.

Jedno od pitanja koje je otvorio festival bila je i dilema postoji li uopće u Hrvatskoj istraživačko novinarstvo.

Istraživačko novinarstvo, kao i cjelokupna naša profesija, je pred odumiranjem. Nekome to mogu zvučati kao teške riječi, međutim, razni pritisci, razne PR agencije danas su rak-rana. Mnogi poslodavci i urednici danas postaju ispostava politike i raznih ekonomskih lobija, umjesto da služe javnosti,  komentira predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

O represijama nad istraživačkim novinarima govorio je i nekadašnji fotoreporter kontroverznog Poleta Jasmin Krpan, koji je istraživački radio u dva totalitarna režima: nekadašnjem na ovim prostorima te u Saigonu u Vijetnamu.

Osobno sam dobio po 'njonji' zbog jedne naslovnice. To je bila ilustracija jednog omladinskog rukovodioca. Ja sam slikao jednog mladića koji je oko boka držao golu mladu ženu,  prisjeća se Jasmin Krpan.

Filmovi s temama od političkih igara, prijevara, do socijalnih tema te uvaženi novinari i dokumentaristi iz nekoliko zemalja - sve to je proteklog vikenda mogla vidjeti publika u Hrvatskoj Kostajnici.

To je festival koji ima ulogu da revitalizira kulturni, društveni i turistički život Hrvatske Kostajnice, posebno zato što u naš grad dolaze novinari,  ističe organizator Press film festivala Daniel Pavlić.

Uz filmove i okrugli stol o položaju novinara, posjetitelji su mogli sudjelovati i na radionici fotografiranja na način na koji se radilo prije više od sto godina. Djecu i mlade učimo onim pravim osnovama fotografije, a ne tome da očekuju da će im sve raditi foto aparat,  rekao je voditelj radionice 'Mokri Kolodij' Miroslav Arbutina Arbe.

Dio programa festivala mogla je vidjeti i zagrebačka publika u Centru mladih Ribnjak.