UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 9. rujna

U sklopu nacionalne kampanje 'Svako dijete treba obitelj' UNICEF 9. rujna u središtu Zagreba organizira humanitarnu utrku Mliječna staza čiji će prihod od kotizacija biti usmjeren za pomoć u opremi udomiteljskim obiteljima u kojima su smještena najmlađa djeca te njihovu edukaciju.

U nedjelju, 9. rujna u 10 sati održat će se revijalna dječja utrka na Trgu kralja Tomislava, uz brojne edukativne i zabavne sadržaje za cijelu obitelj. Utrke na pet i deset kilometara za odrasle trkače održat će se u 18,30 sati sa startom i ciljem na Trgu Eugena Kvaternika.

Druga po redu utrka je ove godine dio kampanje 'Svako dijete treba obitelj' koju zajedno pokreću UNICEF i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo, a čiji je cilj povećanje broja udomitelja i osiguravanje brižnih udomiteljskih obitelji za najmlađu djecu koja trenutačno odrastaju u ustanovama.

Ove godine trčimo kako bi svako dijete živjelo u obiteljskom okruženju. Još uvijek imamo djece koja su prisiljena živjeti u institucionalnoj skrbi i to je realnost koju želimo promijeniti. Ove godine ćemo dati podršku udomiteljima i onima koji će tek postati udomitelji, s najvećim fokusom na najmlađu djecu za koju je boravak u instituciji najštetniji, kazala je predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Očekuje da će utrka koja se održava pod pokroviteljstvom Vlade i Grada Zagreba okupiti više od 2000 odraslih trkača i oko 400 djece.

Za najmlađu djecu i udomiteljske obitelji koja se o toj djeci brinu UNICEF će u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osigurati kolica, sjedalice za auto, krevetiće, komode za prematanje, stolce za hranjenje i drugu potrebnu opremu. Građani se u kampanju mogu uključiti doniranjem, sudjelovanjem u utrci i uplatom kotizacije od 123 kune ili navijanjem.