Jochen Lempert spaja botaniku i fotografiju

Nakon izložbi u muzejima diljem svijeta - od Chicaga, preko Madrida i Berlina do Osake, poznati njemački umjetnik Johen Lempert predstavlja se u Zagrebu – izložnom 'Botanička kutija' otvocrenom u Francuskom paviljonu.

Kakvu li poetiku i ljepotu propuštamo, i to u onom što nam je tako blizu, oko nas, bilo da je riječ u šetnji šumom ili lutanju po gradskom parku - govore nam to fotografije prirode i prirodnih fenomena Jochena Lemperta, inače školovanoga biologa.

Vrlo brzo njegove crno-bijele analogne fotografije prirode, ali i čovjeka u njihovu okruženju, prerastaju znanstvenu svrhu, i zahvaljujući tankoćutnom senzibilitetu - postaju umjetnost.

Nikada kod mene ta dva pristupa nisu bila odvojena jer prije biologije bavio sam se eksperimentalnim filmom. Ovdje je riječ o tome kako na drugi način možemo vidjeti prirodu, i kako o tome može govoriti fotografija,  pojašnjava Jochen Lempert.

U njegovu svijetu svaka je fotografija puna ljepote. Kada ih gledate, vidite da su to prirodni fenomeni, no odjednom shvatite da nije samo riječ o prirodi, već da njihova tajna leži u osebujnom poetskom jeziku,  komentira kustosica izložbe Maren Lübbke-Tidow iz Berlina.

Kustosica zagrebačkoga postava izložbe Sandra Križić Roban napominje, pak, da je za njegov rad isto tako važan čitav niz asocijacija: To su stvari koje dolaze iz znanja. On propituje kako je sve to skupa moguće kombinirati sa sadašnjošću, a zapravo oko nas stalno egzistira svijet prirode unatoč tome što ga ljudi poništavaju iIi se ne obaziru na njega.

Izložba 'Botanička kutija' Jochena Lemperta, koja ostaje otvorena do 19. rujna, slobodno bi se mogla nazvati i 'radost otkrivanja' jer aktualni dobitnik prestižne nagrade Camera Austria grada Graza za suvremenu fotografiju i dalje će nam otkrivati prirodu kakvu ne poznajemo kao i ono što smo o njoj možda zaboravili.