Kako je kršćanska vojska krajem 17. stoljeća zaustavila Osmanlije kod Bilja

U sklopu manifestacije 'Dani dvorca Eugena Savojskog' u Bilju nadomak Osijeka uprizorena je bitka kojom je kršćanska vojska krajem 17. stoljeća zaustavila Osmanlije. Ratna zbivanja i životnu svakodnevicu toga vremena posjetiteljima su predstavili članovi povijesnih udruga iz Hrvatske i Mađarske.

Povijesni događaji u Bilju ponovno su zaživjeli uz zveket mačeva i pucnjeve kubura. Princ Eugen Savojski predvodio je kršćansku vojsku koja je, nakon što je porazila Osmanlije kod Sente u današnjoj Vojvodini, krenula u oslobađanje preostalih naselja pod turskom vlašću, pa tako i Bilja. Bitka u Bilju krenula je osmanlijskim napadom na utvrđene branitelje.

Događaje iz 1697. godine od zaborava čuvaju članovi nekoliko regionalnih povijesnih udruga iz Hrvatske i Mađarske. Moćno naoružanje onoga doba, vjerne odore i ratnički povici ostavili su dojam i na posjetitelje koji su izbliza mogli doživjeti hrabre vitezove i konjanike.

Protjerivanjem Osmanlija završava razdoblje turske prijetnje Beču, ali i Bilju. Sjećanje na te događaje nastavlja živjeti kroz rad povijesnih udruga iz Hrvatske i Mađarske.