Možemo li spriječiti samoubojstvo?

Svakog se dana u Hrvatskoj u prosjeku ubije otprilike dvoje ljudi, na godišnjoj razini to je oko 700 osoba, kažu podaci Državnoga zavoda za statistiku. Nacionalna strategija za borbu protiv suicida u Hrvatskoj ne postoji. Koliko radimo na liječenju anksioznosti i depresije?

Jedan od pokazatelja da se netko sprema dići ruku na sebe jest da o tome govori, rekao je doc. dr. sc. Ante Bagarić za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska". Suprotno je to laičkom mišljenju da je - što više o tome govore - manjavjerojatnost da će to i napraviti.

Pojedinci koji su doživjeli epizodu teškog suicidalnog razmišljanja često kažu da ne traže konkretne savjete, ali su suosjećanje i pažnja drugih pomogli da se stvari promijene nabolje. U tome može pomoći obitelj, netko blizak kao i stručni djelatnici i volonteri psiholoških centara i udruga specijaliziranih za psihološku pomoć. Uzimajući minutu da dopre do nekoga, potpuni stranac ili bliski član obitelji ili prijatelj može promijeniti nečiji tijek života. Važan uloga je postojanje telefonske službe koja mnogima u krizi može pružiti riječi utjehe i pomoći i prevenciji samoubojstava.

Uoči 16. Svjetskog dana prevencije samoubojstava o tome kako podići svjesnost o potrebi i obvezi rada na prevenciji samoubojstva govorilo se u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  u rubrici Imam problem.  Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (engl. International Association for Suicide Prevention – IASP) i u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

U studiju su o toj važnoj temi razgovarali Tin Pongrac, predsjednik Udruge 'Životna linija', doc. dr. sc. Ante Bagarić, dr. med., spec. psihijatar, Klinika za psihijatriju 'Vrapče' i Maja Silobrčić Radić, dr. med. spec. epidemiologije, Voditeljica Odjela za mentalne poremećaje, Služba za epidemiologiju i prevenciju, HZJZ. 

U Hrvatskoj je, na sreću, silazni trend u broju samoubojstava čemu su svako doprinijeli i gosti emisije, svaki na svoj način. Volonteri udruge Životna linija (www.zivotnalinija.hr) svojim radom, baš kao i svi ostali volonteri i djelatnici Centara za krizna stanja i prevenciju suicida, KBC Zagreb +385 1 2376 335, Plavog telefona +385 1 4833 888, Psihološkog centra TESA +385 1 4828 888 važan su karika u prevenciji samoubojstava.


Obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubojstava u Hrvatskoj organizira Udruga Životna linija u ponedjeljak, 10. rujna kada će na zagrebačkom Mostu Slobode od 17 sati zapaliti svijeću sa svakog onog koji je tijekom protekle godine sam sebi oduzeo život – 635 svijeća za 635 osoba koje su izvršile samoubojstvo.