I Slavonija svoj pjenušac ima

Hrvatska je sve prepoznatljivija vinarska zemlja. Bogatstvo različitosti vinorodnih pojaseva, kvalitetna i vrhunska vina koja se prepoznaju i na međunarodnoj vinskoj sceni, plod su dugogodišnjeg rada. Oni odvažniji krenuli su u zahtjevnu proizvodnju pjenušca. Na krajnjem istoku Hrvatske pronašli smo dvojicu vinara koji pjenušac rade tradicionalnom metodom.

Osunčani položaji najistočnijih vinogorja u Hrvatskoj - iločkoga i erdutskoga - idealni su za uzgoj vinove loze. Većina obiteljskih vinarija proizvodi tzv. mirna vina, tek se rijetki odvaže na zahtjevnu proizvodnju pjenušca. Među njima su Mladen Papak i Mladen Siber. Posljednjih desetak godina je došao i kod nas u modu pjenušac i to je dosta intrigantno što se tiče proizvodnje, a i kao vino je interesantno, pa smo se dali i u proizvodnju pjenušaca i to ovom prirodnom metodom, champagne metodom koja je poprilično zahtjevna,  kažu.

Najvažnije je bazno vino, a od njega do pjenušca dug je put. U ovoj tradicionalnoj metodi vino leži na kvascima u boci nekoliko godina, važno ih je okretati, a potom i pažljivo degožirati, odnosno izbaciti talog i staviti prepoznatljivi čep. Upravo kvasci pjenušcu daju prepoznatljivost.

I dok diljem svijeta za pjenušac nije potrebna posebna prigoda, u Hrvatskoj se tek stječu nove navike.

Da bi marljivi slavonski vinari došli do faze proizvodnje ove plemenite kapljice, trebalo je mnogo vremena, strpljenja i znanja. Ali svjesni su da je priča o vinu i pjenušcu koji iz njega nastaje svojevrsni turistički mamac. Zbog toga u svojim vinogradima ulažu i u objekte za prihvat gostiju kako bi zaokružili privlačnu kontinentalnu turističku priču.