8. rujna 1908. - Umro Stjepan Miletić

Prvi intendant Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Stjepan Miletić prerano je završio život, već u četrdesetprvoj godini 8. rujna 1908., ali ne u domovini, nego u njemačkome gradu Münchenu.

Njegovo intendantsko razdoblje od samo četiri godine, posljednje gornjogradske sezone i prve tri u donjogradskoj novoj zgradi, ostavilo je dubok trag. Sva znanja koja je stekao studirajući u Beču filozofiju i proučavajući rad europskih kazališnih kuća prenio je u Zagreb i postao reformatorom zagrebačkog teatra.

Agilni je Miletić obnovio rad Opere, proširio dramski repertoar djelima klasika, posebice Shakespearea, ali i onima tek izvedenima u Parizu, Beču i drugim europskim metropolama. Zagovarao je i mnoge domaće autore. Pripreme djela, pokusi, režija, glumačka interpretacija i scenska oprema dobili su njegovom zaslugom novi smisao. Brinuo se i za pomladak te je utemeljio Hrvatsku dramatsku školu, prvu takvu ustanovu u nas.

Miletić
je uložio i mnogo vlastitog novca kako bi sva tri ansambla u punom sjaju ujesen 1895. ušla u novu zgradu Hrvatskoga narodnog kazališta. Na svečanostima otvaranja u nazočnosti cara Franje Josipa, ban Khuen Hedervary prigrabio si je sve zasluge za podizanje novoga kazališta potisnuvši u pozadinu intendanta Stjepana Miletića. Kao rezigniran tridesetogodišnji mladić, oklevetan i neshvaćen, ali i politički sumnjiv, Miletić je napustio kazalište i Zagreb. Lutao je Europom i napisao uspomene pod naslovom "Hrvatsko glumište". To je nezaobilazna knjiga za proučavanje Miletićeva kazališnog razdoblja u kojem je želio od HNK načiniti nacionalnu scensku ustanovu. Zanimljivo je i to da je Miletić bio velik zagovornik sporta pa je uz ostalo obnašao i dužnost starješine Hrvatskih sokolskih društava.