Bookerovac Grossman otkrio nam je kako je 'Ušao konj u bar'

Prošlogodišnji dobitnik nagrade Man Booker i jedan od 100 najutjecajnijih svjetskih mislilaca, izraelski književnik David Grossman, gostovao je na Festivalu svjetske književnosti.

U razgovoru za Vijesti iz kulture Grossman je među ostalim otkrio kako je njegov nagrađeni roman dobio naslov - kako je 'Ušao konj u bar'?

Kao i uvijek! Naručio je votku. Upita konobara: Koliko sam dužan? Odgovori mu konobar: 50 dolara! Konj plati i ode. No, konobar zadivljen konjem koji govori potrči i kaže: Nisam nikada vidio konja koji govori i pije. Konj mu odgovori: S takvim cijenama više i nećeš! – ispričao nam je Gorssman.

Iza naslova knjige krije se priča o ostarjelom stand-up komičaru Dovaleu Džiju, koji šaleći se na vlastiti račun, kanalizira svoju tugu, a nakon 181. stranice krije se i autorova bol.

2006. je godine, naime, u vojnoj akciji u južnom Libanonu poginuo njegov sin Uri, a ova je knjiga nastavak literarne trilogije u kojoj likove povezuju tuga, bol i gubitak.

Osobe koje dožive gubitak ili bilo kakvu bol te vrste osjećaju se kao da su u zatvoru. A humor iz njega oslobađa. Jer uz humor - sagledavate stvari iz više kutova. Ne samo iz jednog. A čim se možete kretati - niste žrtva. I osjećate slobodu,  rekao je Grosman.

Izazov mu je bio, ističe - stvoriti simpatiju publike prema nesimpatičnom liku.

Knjiga govori da trebamo češće gledati suosjećajnim očima. Jer i sam znam - kada me gleda osoba suosjećajno, simpatično - postajem bolji nego što jesam,  otkrio je Grossman.

Dovale i Izrael žive paralelnu stvarnost. i kroz njega govori taj žestoki kritičar izraelske politike prema Palestincima: Život u Izraelu više je nalik životu u utvrdi, a ne u domu. Kao aktivist i pisac trudim se pronaći narative, izmasirati ih malo, da se oslobodimo te zamke priče koju si pričamo - možda možemo izabrati neku bolju priču, s boljom budućnošću,  komentirao je David Grossman.

Među 100 je najutjecajnijih živućih svjetskih mislilaca, aktivist kojemu su ljubav i mir prioriteti. Ne čudi, stoga, što je za ovaj literarni svjetionik ljudskosti - osvojio ne samo nagradu Man Booker International, već srca čitatelja diljem svijeta.