Poznata riječka plaža u oku sarajevskog fotografa

Izložba fotografa Ivana Hrkaša 'Trojka' u zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević (GMK) otvara se u petak, 7. rujna.

Radi se o autorovom istraživačkom projektu u sklopu kojeg se bavi impresijama i narativnim okvirima poznate riječke plaže – Trojke (nekadšnja Dvojka).

Ivan Hrkaš zainteresiran je za “izolirane prostore” u današnjici, lišene intenziteta i tenzija koje nameću globalizacija i razvoj tehnologije, prostore koji se uspostavljaju kao svojevrsne oaze mira, stoji u najavi izložbe.

Hrkaš je na riječkoj plaži broj 3 proveo 45 dana, voajeristički je promatrao zaštićen prostor u kojem akteri, mještani, slučajni prolaznici, te turisti koegzistiraju u često nadrealnim situacijama, pojašnjavaju organizatori izložbe.

Scene je dokumentirao koristeći jednostavnu, 'idiot' kameru kojom nepretenciozno kadrira i okida gotovo u tajnosti. Iz perspektive urbanističkog i socijalnog promišljanja urbaniteta, zajednica plaže 'Trojka' primjer je spontanog procesa oblikovanja prostora u kojem se javni prostor personalizira stihijom života, nepromišljeno, i kao takav predstavlja mikrogeografski urbani raritet,  ističu organizatori.

Autorova je namjera dokumentirati te vrijedne trenutke i simbole prošlosti koji egzistiraju u sadašnjosti, te tih tako sačuvati od ljudske destrukcije, zanemarivanja i konačnog nestanka,  stoji u pozivu na izložbu.

Ivan Hrkaš rođen je 1978., nakon školovanja u Jeruzalemu upisao je sarajevsku Akademiju likovih umjetnosti, gdje je diplomirao 2004. i magistrirao fotografiju 2011. Od 2012. godine predaje kao gostujući profesor na Visokoj školi za dizajn u Ljubljani, a posljednjih devet godina bavi se sociološkom fotografijom.

Izlagao je na izložbama u Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Izraelu, Kini, Meksiku, Sloveniji, Srbiji, Tunisu, Velikoj Britaniji, SAD-u, te je osvajao nagrade na brojnim festivalima. U svibnju 2017. godine objavio je svoju prvu fotografsku knjigu 'Bamitbah'.

Izložbom Ivana Hrkaša vodstvo Galerije Miroslav Kraljević najavljuje programski temat koji će se kroz različite programe baviti turizmom u narednih godinu dana putem suradnji s različitim autorima i autoricama koji se bave tom temom.

Tako će već u rujnu u GMK na rezidencijalnom boravku biti Helouise O´Reiley, umjetnica iz Belfasta koja se bavi utjecajem Airbnb-a na stambeno pitanje. U listopadu također na rezidenciju dolazi srpska umjetnica Katarina Šoškić koja se temom masovnog turizma u Zapadnoj Europi i zemljama zahvaćenim tranzicijom bavi u okviru doktorskih studija na bečkom Sveučilištu primijenjenih umjetnosti, te će se u suradnji s GMK nastaviti baviti masovnim turizmom na hrvatskoj obali.

Obje će umjetnice, napominju organizatori, u okviru suradnje s GMK-om održati javna predavanja, a tematu turizma doprinijet će i umjetnik Matija Debeljuh, pobjednik GMK-ovog natječaja Tvornica za produkciju novog rada, čija se izložba na temu seks turizma otvara 13. prosinca ove godine.

Izložba 'Trojka' Ivana Hrkaša otvara se u petak, 7. rujna, u 20 sati.