Festival 25 FPS širi se i na Ljubljanu

Zagrebački festival nezavisnih i nekomercijalnih filmova 25 FPS, koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika i pripovijedanja, u svojem 14. izdanju predstavlja prostorno i programski prošireno izdanje.

Osim u zagrebačkom Studentskom centru (27. – 30. rujan) programi festivala odvijat će se i u riječkom Art kinu Croatia (2. i 3. Listopad) te prvi put u Ljubljani u Slovenskoj kinoteci (5. listopad), najavljuju organizatori.

Uz stalne festivalske programe – Natjecanje, Žiri predstavlja, Expanded Cinema, Refleksi i Ode filmu, ovogodišnje izdanje donosi i dvije izložbe, također u prostorima zagrebačkog Studentskog centra.

U natjecateljskom programu sudjeluju i dva rada iz Hrvatske: 'Dokument Parakozmik' Vladislava Kneževića i 'Planine' Hrvoslave Brkušić.

Svojevrsnu pojačanu popularnost inovativnih i eksperimentalnih filmskih formi potvrđuje i brojka od gotovo 2000 prijavljenih filmova za natjecateljski program Festivala među kojima su selektori, Sanja Grbin, Marina Kožul i Mario Kozina, izabrali 26 najistaknutijih, napominju organizatori festivala.

Selekcijom je obuhvaćen gotovo čitav svijet: od Kanade, SAD-a i Perua s jedne te Australije i Tajvana s druge strane. Raspon tema i postupaka filmova iz natjecanja obuhvaća analogne akvarele na filmskoj vrpci i narativni žamor internetskih piksela.

Pored radova Vladislava Kneževića i Hrvoslave Brkušić, u natjecateljskom programu prikazat će se novi radovi autora već predstavljanih i nagrađivanih na Festivalu, primjerice zajednički film višestruko nagrađivanog bivšeg člana žirija 25 FPS-a, japanskog majstora analogne vrpce Takashija Makina i svestranog animatora i umjetnika Manuela Knappa – Na horizontu.
Tu će biti i najnoviji rad autora koji su obilježili prošlogodišnji Expanded Cinema – Odmorišta Anje Dornieden i Juana Davida Gonzáleza Monroya (djeluju i kao dvojac OJOBOCA), te još jedan zajednički rad – Sunčev kamen Filipe César i Louisa Hendersona čiji je Kruti otpad prikazan na festivalu 2014. godine, ističe se u najavi festivala.

O najboljim filmovima odlučivat će tročlani žiri u sastavu: američka videoumjetnica Jesse McLean, finski umjetnik Mika Taanila te programski koordinator zagrebačkog Multimedijalnog instituta i direktor Human Rights Film Festivala Petar Milat. Svaki član žirija dodjeljuje zasebni Grand prix, a publici se predstavlja posebno kuriranim filmskim i diskurzivnim programom. 

Finski svestrani umjetnik i član žirija je i jedan od sudionika programa Expanded Cinema: Mika Taanila predstavlja svoj rad Film Reader prethodno prikazan u Nordijskom paviljonu na Venecijanskom bijenalu 2017. godine, stoji u festivalskoj najavi.

Niz radova s prošlogodišnjega festivala možete pronaći na službenom festivalskom Vimeo kanalu.