Lonac ljetuje u gradu

Međunarodno poznati hrvatski vizualni umjetnik Lonac predstavlja se u karlovačkoj Galeriji ZILIK izložbom 'Ljeto u gradu'. Otvorenje će biti u četvrtak 13. rujna.

Poznat po veličanstvenim muralima diljem svijeta, Lonac će se predstaviti karlovačkoj publici posve novim, dosada neizlaganim, ciklusom crteža intimnog formata koji je nastao u proteklih nekoliko mjeseci, stoji u najavi izložbe.

Ciklus broji oko 20 crteža, a za razliku od murala, protagonisti na površini papira nisu umjetniku poznata lica već anonimni likovi zabilježeni u prolazu. Crteži su studije spontanih situacija i nepoznatih ljudi nastale crnom i bijelom tintom na toniranom papiru, ističu organizatori.

Umjetnik ljude često prikazuje iz profila ili s leđa, zaokupljene u svojoj priči i svojem svijetu bez zadiranja ili nametanja vlastite prisutnosti. Iako je novi ciklus radova nastao u ateljeu, temom je vezan za život ulice, odnosno bilježi puls gradskog života tijekom ljetnih mjeseci, poručuju iz Galerije ZILIK.

Nakon završene Zagrebačke umjetničke gimnazije, Lonac je upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je i diplomirao 2013. godine. Izlagao je na tri samostalne izložbe od kojih je posljednja održana u galeriji Think Space u Los Angelesu, te nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske, navodi se u kratkoj biografiji autora.

Lonac je sudjelovao i na mnogobrojnim domaćim i inozemnim festivalima ulične umjetnosti,a njegovi murali nalaze se u nizu gradova u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Osijek, Dubrovnik, Sisak, Bol, Koprivnica) te u inozemstvu (Cassino u Italiji, Grenoble u Francuskoj, Nanxian u Kini, New York, West Palm Beach u SAD-u, Sarajevo i Banja Luka u Bosni i Hercegovini, Boras u Švedskoj, Leiria u Portugalu, Bristol te Blackpool u Velikoj Britaniji), navodi se u najavi izložbe.

Otvorenje izložbe će biti u četvrtak, 13. Rujna, u 19 sati u karlovačkoj Galeriji ZILIK.