FBI pronašao ukradene Dorothyne crvene cipelice iz "Čarobnjaka iz Oza"

Čarobne crvene cipelice što ih je nosila Judy Garland u filmu Čarobnjak iz Oza, ukradene prije 13 godina iz muzeja u njezinu rodnom Grand Rapidsu u Minnesoti koji nosi glumičino ime, pronađene su u Minneapolisu, objavio je FBI.

Riječ je o zasigurno najslavnijim cipelama u povijesti američkog filma. Pošto triput udari petom o petu, glavna junakinja filmskog klasika iz 1939., djevojčica Dorothy, ostvaruje svoju najveću želju - da se vrati kući u Kanzas.

Cipele, osigurane na milijun dolara, ukradene su u kolovozu 2005. godine kada je netko ušao kroz prozor muzeja, razbio malenu staklenu kutiju u kojoj su bile izložene i odnio ih.  Za povrat magičnih cipelica u međuvremenu je ponuđena nagrada od milijun dolara, no njihova je sudbina ostala misterij sve dok FBI u utorak nije objavio da su pronađene u dobrom stanju nakon duge istrage. Mjesna policija grada Grand Rapidsa kaže da je godinama bezuspješno slijedila mnoge tragove. Potraga za lopovima i dalje traje, a FBI moli javnost za bilo kakve informacije o eventualnim sumnjivcima.

U romanu L. Franka Bauma po kojemu je snimljen film, čarobne cipele bile su srebrne, no za holivudske hitove toga vremena koristila se nova tehnologija izrade filma u boji, Technicolor, pa srebrne nisu bile dovoljno efektne. Prihvaćen je drugi par s jednom izmjenom - perle na vrhu cipela zbog težine su zamijenjene šljokicama, a bilo ih je otprilike 2300 na svakoj. Nema točne informacije o tomu koliko je na kraju Dorothynih cipelica izrađeno, no navodno je riječ o šest ili sedam pari.

Do danas su 'preživjela' najmanje tri identična para cipela koje je Garland nosila u Čarobnjaku iz Oza. Jedan od njih je izložen u Muzeju američke povijesti u Washingtonu, koji je 2016. godine prikupio više od 300.000 dolara da bi ih restaurirao i vratio u prvobitno stanje.