Elly Bašić – začetnica funkcionalne glazbene pedagogije

Uz nedavnu najavu preseljenja zagrebačkog Glazbenog učilišta, koje nosi njezino ime, prisjećamo se pedagoginje i pijanistice Elly Bašić, rođene prije 110 godina, koja je prije 20 godina preminula.

Osnivačica, glazbenica, teoretičarka, pijanistica, vizionarka ostavila je tragove na svojim suradnicima, glazbenicima, novome naraštaju glazbenih pedagoga. Za njom su ostali i trajni znakovi u toj sredini, energija kreacije i veselja kakva je ispunila prije 3 godine dvoranu Lisinski na proslavi 50 godina njezine škole. Njezino nasljeđe je ideje čovječnosti u umjetnosti glazbe.

Ovih su dana učenici škole, odnosno Glazbenoga učilišta Elly Bašić došli zapjevati i zasvirati pred zgradu - veću i funkcionalniju -  koja će postati novi dom jedne neuobičajene, u svojim početcima revolucionarne, svima dostupne - jedinstvene škole funkcionalne glazbene pedagogije.
>Vojna bolnica postaje glazbeno učilište

Legendarne glazbene pedagoginje prisjetili smo se dokumentarnom emisijom iz ciklusa Oda-birano, koji emitiramo utorkom u 18,15 sati na HR1. Emisija je nastala kao in memoriam Elly Bašić, a donosi ulomke u kojima se njezini suradnici prisjećaju početaka škole Funkcionalne muzičke pedagogije, te ulomke razgovora koji je za TV emisiju 'Srdačno vaši' s Elly Bašić vodio Ivan Hetrich.

U emisiji su sudjelovali učenici, suradnici i štovatelji Elly Bašić - akademik etnomuzikolog Jerko Bezić, profesor doktor Darko Breitenfeld, profesorica Ružica Ambruš Kiš, likovni umjetnik i pedagog Emil Robert Tanay, pijanistica i pedagoginja Sretna Meštrović i violončelistica i pedagogiinja Dobrila Berković Magdalenić.  Oni su snimljeni prije 20 godina, kada su se na komemoraciji ili u razgovoru prisjećali velike vizionarke.

Glas Elly Bašić i njezina sjećanja preuzeli smo iz TV emisije Ivana Hetricha 'Srdačno vaši', a emisiju In memoriam Elly Bašić 1998. godine tonski je ostvarila Zorana Tabain, a autorski dvije nekadašnje "funkcionalke" - Jana Haluza i Iva Lovrec Štefanović.

Prije 3 godine snimljena su, pak, djeca i učenikci Glazbenog učilišta Elly Bašić na njihovu svečanom koncertu o 50. obljetnici škole u dvorani Lisinski.

Dodajmo da ciklus Oda-birano u sedmu sezonu ulazi s nizom uspjeha: emisije su uvrštene u programe Prix Europe i IFC-a u Pragu, a produkcija Mrtva slatko pjevam osvojila je treće mjesto na ovogodišnjem Festivalu Prix Marulić.

Emisiju o Elly Bašić poslušajte u Slušaonici Hrvatskoga radija:
>Oda-birano - Elly Bašić