Likovne priče nadahnute domovinom

Motivi koji pobuđuju ljubav i nostalgiju. Izložba 'Dijaspori s ljubavlju' i ove godine donosi likovne priče nadahnute prirodnim ljepotama, duhovnim i kulturnim naslijeđem domovine. Jedna vrsta susretišta onih koji su otišli i onih koji su ostali.

Nama je iznimno drago da smo domaćini ove krasne izložbe, već treću godinu za redom. Što spajamo iseljenu i domovinsku Hrvatsku, kako to volimo nazvati. Amaterske umjetnike Zagreba kojima je inspiracija iseljeništvo, Hrvati koji žive izvan Hrvatske s tom namjerom da im pokažu sve ljepote koje su njih inspirirale na rad. Kada iseljenici ušeću u našu kuću, Hrvatsku maticu iseljenika, da vide koliko lijepoga ovdje ima i da vide što nadahnjuje umjetnike,  naglašava Nives Antoljak, organizatorica izložbe. Uz raznolike i zanimljive motive, nadahnjuje ih ponajviše – ljubav. Otuda i naziv izložbe 'Dijaspori s ljubavlju'.

Izložbu su organizirali Centar za kulturu i informacije Maksimir i Hrvatska matica iseljenika. Prigoda je to i za predstavljanje programa likovnog amaterizma Zagreba. Autori su članovi likovnih amaterskih udruga grada Zagreba (Hrvatsko likovno društvo, Grupa 69, Društvo naša djeca, Maksimir, Lua Angelico, Amaciz…) koje broje preko 600 članova. Radovi se žiriraju i eto 50 najinteresantnijih našlo se ovdje na postavu,  objašnjava Vladimir Đerek, autor izložbe.

Svake godine predstavlja se sve više izlagača. Izložba je lijep način da iseljenici bolje upoznaju domovinu, kažu organizatori. Izložbu 'Dijaspori s ljubavlju' u zagrebačkoj Hrvatskoj matici iseljenika možete pogledati do 14. rujna.