U Hrvatskoj se godišnje baci 380 tisuća tona hrane

'Srdačno, hrana' naziv je panel diskusije održane u Osijeku čiji je cilj bio raspraviti o važnost uključivanja svih dionika, od proizvodnje do potrošnje, kako bi zajednički doprinijeli smanjenju bacanja hrane.

Ne znamo točno koliko se hrane u Hrvatskoj baca jer se ta vrsta otpada ne odvaja no, prema podacima Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, na odlagalištima svake godine završi 380 tisuća tona otpada od hrane a procjena je da je 40% u komunalnom miješanom otpadu hrana, rekla je predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane Branka Ilakovac koja svakome od nas predlaže da se u kućanstvima dogovamo oko obroka, izradimo tjedni plan te u kupovinu idemo s popisom.

Bacanje hrane globalni je problem zbog kojeg dolazi i do klimatskih promjena, upozorava Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača, a posljedice su glad, migracije, utjecaj na okoliš...

Unatoč zakonskim mogućnostima, još je nizak postotak donirane hrane, zamjera predsjednica Rijeke ljubavi Štefica Čučak te upozorava i na praksu trgovačkih lanaca koji hranu pred kraj roka trajanja vraćaju u središnjicu u Zagreb gdje se hrana gomila a u Osijeku nema takvih donacija.

Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Darja Sokolić najavljuje video spot za potrošače i istraživanje o razumijevanju oznaka upotrijebiti do i najbolje upotrijebiti do jer je nerazumijevanje roka trajanja jedan od razloga bacanja hrane. Istraživanje će biti predstavljeno na Svjetski dan hrane 16. listopada kada će biti i promocija spota. 

Pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum najavila je nove mjere, u suradnji s Ministarstvom financija, kako bi se povećalo doniranje hrane ali ističe i podatak da je u prošloj godini povećana donacija hrana, u vrijednosti milijun i pol kuna, prema podacima Ministarstva financija o olakšicama za donatore. Izdvaja i pilot projekt informatičke povezanosti dionika u sustavu doniranja hrane, javni poziv za uspostavu modela Banke hrane te Cjelokupni plan sprječavanja nastanka otpada od hrane za razdoblje 2019-2022.