Tjedan kajkavske kulture u Krapini

U Krapini traje Tjedan kajkavske kulture. Do subote posjetitelje zagorske prijestolnice očekuje mnoštvo zbivanja, a sve završava tradicionalnim Festivalom kajkavske popevke.
 
Kajkavski se govori u osam naših županija, a krapinska manifestacija koja se održava već 53. put, jedna je od najstarijih u Hrvatskoj.
To je tjedan za kojeg diše cijela Krapina kroz cijelu godinu. U Krapini se vrijeme ne mjeri od nove do stare godine nego od Festivala do Festivala, rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Otvorili su ga najmlađi. Igrom, pjesmom i plesom  pokazali su kako čuvaju kajkavsku baštinu. Vidi se po programu manifestacije i svemu što je pripremljeno da je povezana tradicija i suvremeni izričaj što je jako bitno u približavanju kulture mladima i da je jako bitno da baštinimo ne samo ono što je ostalo od naših djedova i baka nego da je bitno da i mi stvaramo nove  vrijednosti u kulturi kako bi ostalo nešto djeci i od nas, istaknuo je Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture.

Dio tih vrijednosti može se vidjeti i u gradskoj galeriji koja je izložbom djela iz svojeg fundusa proslavila 25 godina rada. Ono najvažnije i najbolje je izloženo, tako da naši posjetitelji mogu vidjeti tko je sve u proteklih 25 godina ovdje izlagao, rekla je Vesna Kunštek, kustosica Galerije grada Krapine.

Vrhunac Tjedna je Festival kajkavske popevke na kojem će u subotu biti izvedene 22 nove skladbe. Od onog što bi rekli klasičnog za krapinski festival, do etno-kaja u modernim, suvremenim aranžmanima, najavio je Siniša Leopold, umjetnički direktor festivala.

Do tada Krapinčane i njihove posjetitelje očekuju brojni koncerti, izložbe, recitali, okrugli stolovi, sajmovi i niz drugih priredaba. Organizatori kažu, do sada najbogatiji program.