Osvojile ga ljepote Hrvatske: Cortez se ne odvaja od svog fotoaparata

'Oduševljen sam ljepotama Hrvatske i ljubaznošću vaših ljudi, rekao je Yuri Cortez, fotoreporter AFP-a, koji je simpatije svijeta zadobio našavši se usred slavlja hrvatskih nogometaša nakon plasmana Hrvatske u finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. U Opatiji su ga pozdravili predstavnici HTZ-a i HNS-a, ministar turizma te gradonačelnik Opatije. Video porukom pozdravili su ga i Luka Modrić i Dean Lovren. Cortez u Salvador nosi hrvatsku zastavu, dres hrvatske nogometne reprezentacije i dres s posvetom Marija Mandžukića.

Jako sam sretan što su moje fotografije sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Moskvi pridonijele da svijet bolje upozna Hrvatsku. Oduševljen sam ljubaznošću i nevjerojatnim gostoprimstvom vaših ljudi koji su mi po svojoj ljudskoj toplini i mentalitetu nevjerojatno bliski, istaknuo je simpatični Yuri.

Ja ću samo reći jedan podatak, da se prije utakmice s Engleskom na kojoj se dogodio taj događaj, hrvatska prepoznatljivost na britanskom tržištu je bila negdje između 25 i 30 posto, a nakon utakmice preko 70 posto. Da li treba daljnji komentar, zapitao se ministar turizma Gari Cappeli.Na poziv HTZ-a Cortez sa svojom obitelji boravi u Hrvatskoj obilazeći atraktivna turistička odredišta. Bio je i na Kornatima, Telašćici i na otoku Žutu gdje je imao priliku uživati u vrhunskim ribljim delicijama.

Malo tko uživa ovih dana na odmoru kao naš najpoznatiji medijski gost - fotoreporter svjetski poznate novinske agencije AFP - Yuri Cortez . Svugdje ga kaže dočekuju srdačno i njegovoj obitelji jedina je briga upoznati ljepote naše zemlje. Ne skida tako ruku sa svog objektiva, kaže nam simpatični Cortez kojeg dočekujemo u kornatskom arhipelagu. Slikao sam na više stotine slika, u Splitu, Dubrovniku, Zagrebu, neke od njih već samo poslao svojoj Agenciji.

S Cortezom se družio i glavni čovjek TZ - a Kristijan Stančić koji ga hvali kao ambasadora našeg turizma. A jedan od glavnih povoda dolaska u kornatski arhipelag je proslava 25 rođendana poznatog nautičkog restorana na otoku Žutu . Veliku obljetnicu uveličali su vrhunski šefovi kuhinje.