Vrijednost divljeg šipka

Divlji šipak, pasja ili divlja ruža samoniklo bilje koje se može naći u šikarama na rubovima šuma, posljednjih se godina sve više organizirano uzgaja. Biljku, čiji iznimno zdravi plodovi puni vitamina C i minerala završe uglavnom u džemovima i čajevima, u Hrvatskoj uzgaja  215 obiteljskih gospodarstava na gotovo 230 hektara, a uzgoj je u stalnom porastu.
 
Sve se crveni od šipka što ga je na gotovo cijelom hektaru posadio Stjepan Radičević na imanju iza kuće u Rovišću prije četiri godine. Lani je urod bio tonu, a ove se očekuje još više.

Šipak nije zahtjevan, a iznimno je otporan. Brigu o ekološkom nasadu koji možda nekima izgleda kao samonikli drač, no riječ je isplaniranom uzgoju od gotovo 1600 sadnica, sada je preuzeo sin Marko. Najviše je posla s divljim šipkom upravo sada u vrijeme berbe. Do zrelih plodova treba oprezno zaobilazeći trnovite grane.

Uzrečica 'evo ti šipak' koja uobičajeno znači dobiti ništa od onoga što se očekuje, čini se gubi smisao jer se vrijednosti šipka sve više prepoznaje na tržištu pa se može očekivati daljnji rast njegova uzgoja.