Slavonci od zaborava pokušavaju spasiti stare sorte jabuka

Zahvaljujući struci i zaljubljenicima u 'kraljicu voća', u Slavoniji se od zaborava pokušava spasiti više od 350 starih sorti jabuka. Kako su im nutritivne vrijednosti daleko iznad konvencionalnih sorti, sve je više zainteresiranih uzgajivača. Plodovi takve jabuke višestruko su skuplji od one s intezivnih plantaža, no nažalost nemamo dovoljno ni rasadnika, a ni sadnog materijala kojim bi se zadovoljila potražnja. 

Adamova zvijezda, slavonska srčika - samo su neke od 350 starih sorti jabuka koje se u slavonskim matičnjacima čuvaju od zaborava.

Nepravdeno su zanemarene, jako su aromatične, zahvalne po pitanju održavanja, nema prevelikog orezivanja, nema prskanja, objašnjava Nikola Veić. Ovaj mladi informatički stručnjak i kolekcionar starih sorti voća s razlogom vjeruje u povratak izvorne, domaće jabuke u uzgoj. I to onaj ekološki za koji je zbog otpornosti posebno pogodna. 

Ne odlikuju se stare sorte jabuka samo okusom i mirisom davnih vremena već su prava riznica polifenola i pektina dragocjenih za ljudsko zdravlje. Imaju ih u plodu čak tridesetak puta više nego u komercijalnim jabukama, tvrdi struka. Zato je važno ovakav proizvod zaštititi i popularizirati.

Nažalost, kažu ovi uzgajivači, za očuvanje starih sorti nema potpore iz europskih fondova, pa cijeli posao zajedno sa strukom odrađuju vlastitim snagama. To bi se uskoro moglo promijeniti. Slavonska srčika oduševila je znanstvenike Europskog instituta u Madridu, a adamova zvijeda s početka naše priče upravo se istražuje na prestižnom američkom univerzitetu u Yaleu.