20. rujna 1888. - Rođen Drago Perović

Rijetki su ljudi koji sve u životu podrede znanosti. Ako su i vrsni pedagozi, tada dolazi do neobičnog spoja koji oblikuje vrhunsko znanje generacija novih stručnjaka.

U Hrvatskoj je takav bio akademik Drago Perović, zaljubljenik u anatomiju, temeljnu medicinsku disciplinu koja proučava ljudsko tijelo i njegove organe. Pod njegovim je vodstvom stvoren uzoran Anatomski zavod Medicinskog fakulteta u Zagrebu s muzejskom zbirkom svjetskog glasa.

Drago Perović se rodio 20. rujna 1888. u Gorici kraj Trebinja a medicinu završio u Beču 1913. Promoviran je u nazočnosti samog vladara Franje Josipa koji mu je u znak iznimnog priznanja podario carski prsten. Kad se u Zagrebu osnivao Medicinski fakultet, Perović je kao asistent poznatog bečkog profesora Hohštetera pozvan da ustroji i vodi katedru anatomije. Upravo je njemu pripala čast da uvodim predavanjem u siječnju 1918. otvori to prvo medicinsko središte Hrvatske.

Odmah je osnovao Anatomski zavod i dalekovidno mu dao dimenzije koje odgovaraju i današnjim potrebama. Posebna mu je zasluga što je tijekom godine osobnim radom stvorio anatomski muzej i osteološku zbirku rastavljenih lubanja. Ta je zbirka ponos današnjeg Zavoda i njome se služe mnogi strani stručnjaci jer je jedinstvena u svijetu.

Profesor Perović se napose bavio istraživanjem nosne šupljine otkrivši dotad nepoznate anatomske detalje. Uz sve to bio je vrstan pedagog i crtač dijelova tijela i anatomskih preparata o kojima je predavao. Računa se da je za djelovanja profesora Drage Perovića kroz Zavod koji danas nosi njegovo ime, prošlo više od 15 tisuća studenata iz kojih su stasale brojne generacije liječnika i anatomskih stručnjaka.