Znate li koliko otočića ima medulinski arhipelag?

Kristalno plavetnilo, posebne vrste, bogata geologija, sve je to medulinski arhipelag.

11 nenastanjenih otočića na krajnjem istarskom jugu danas su veliki turistički adut. Ali i nekad, potvrđuju mnogobrojna arheološka nalazišta, život je ovdje bujao. Plićina medulinske plaže Bijeca, čuva tako impresivne ostatke rimske solane, uljare i ribnjaka... Radi se o raznim kanalima za koje smo probnim istraživanjima utvrdili da imaju drvene podove, ustave, drvenim cijevima drvenim sanducima,  objašnjava Ida Koncani Uhač, podvodna arheologinja. I otoci pripovijedaju sličnu priču.


U posebnosti ovim malenih bisera pomažu nam zaviriti djelatnici Javne ustanove Kamenjak. Pomerski i Premanturski školjić, nekad su bili dom morskoga vranca. Zbog prisutnosti ljudi najviše u vrijeme branja šparoga vranci su istisnuti danas možemo vidjeti samo njihove tunele kao ostatke gnijezda međutim zamijenile su ih druge vrste poput galebova,  naglašava Goran Stjepić, edukator JU Kamenjak.

Ostavljamo ptičje carstvo s bujnom vegetacijom i plovimo put Fenolige. I ovdje jedna rijetka vrsta ptica ima svoja gnijezda. U zemljanim obroncima otoka izdubila ih je strogo zaštićena pčelarica. Tu su i milijunima godina stare stope dinosaura. U škrapama Fenolige ljetno sunce kao od šale stvara cvijet soli, a slanom se ambijentu posve lijepo prilagodiše i neke biljke.
 

S jedva par metara nad morem pred nama se polako otkriva kopno Finere. Kilometar i pol obalne crte krase šljunčane plaže, stijene izlažu fosile izumrlih školjkaša rudista, a nalazimo i antičko blago: kameni tijesak za masline.

Ceja je poput većine otoka u arhipelagu – privatno vlasništvo. Djed Denisa Fedela nekada je ovdje uzgajao ovce, a on, sad već duže od 30 godina, na Ceji dočekuje morske nomade kojima treba okrjepa i mir. Prije mahom domaće, danas uglavnom strane goste iz Austrije, Italije, SAD-a, Njemačke…
 

Bodulaš, plažama, nadmorskom visinom i travnjakom koji je prava riznica bioraznolikosti, podsjeća na Fineru. Tu je i Levan. Kopno na samo 300 metara udaljenosti bar malo olakšava svakodnevnu muku ugostitelja koji na otok dopremaju vodu i ostale 'sitnice' ne bi li kupači i jahtaši mogli uživati.

Darežljivo i bogato podmorje arhipelaga neće razočarati ni zaljubljenike u ribolov, osobito kad malo minu ljetne gužve. U kratkoj morskoj avanturi nismo dospjeli na svih 11 - Trumbuju, Šekavac, Levanić, zajedno s dva školjića, Porerom, Fenoligom, Finerom, Cejom, Bodulašem i Levanom, dio su značajnog krajobraza Donji Kamenjak. Još nepoznatih detalja o ovim otocima trebala bi uskoro otkriti nova geološka karta medulinskog arhipelaga.