Cinober prvi 'stanar' varaždinske Ulice slavnih

13. Trash Film Festival, posvećen špijunskim filmovima, traje do 8. rujna u Varaždinu, a, iako nisu špijuni, 'treševci' vole i likove iz Gruntovčana.

Ja sam znal da vi treševci niste nikakvi profesori, al da ste takvi tikvani, to bog i bormeš nisam znal,  komentirao je glumac Zvonimir Ferenčić – još jednom ušavši u ulogu legendarnog Cinober iz Gruntovčana. On je, naime, prvi imao čast dobiti ploču u varaždinskoj Ulici slavnih – ideja je to koja se rodila kod organizatora festivala ove godine.

Odabrali smo ga zbog lika Cinobera: na neki način tražimo evoluciju 'trasha' u toj seriji kroz kajkavštinu i taj sleng kako je evoluirao do danas i kako smo se mi Zagorci našli u tome,  objašnjava idejni začetnik Trash ulice slavnih Ante Magaš.

Otkrivanjem ploče počeo je ovogodišnji festival koji njeguje 'trash' kulturu, kroz niskobudžetne filmove i zanimljive popratne sadržaje.

13. izdanje festivala nikako nije nesretnonapominju organizatori. 13. Trash je najsretniji dosad s obzirom na to da smo dobili skoro pa najviše filmova u prijavama. Naravno, nisu svi ušli u konkurenciju, ali u predselekciji ih jE bilo 86,  napominje direktor festivala Slobodan Runjak.

55  radova je ušlo u konkurenciju, a stigli su iz cijelog svijeta. To je jako lijepo. Čini mi se da svi nastaju u off produkcijama, mimo državnih dotacija, tako da mislim da tu scenu treba podržati,  ističe član žirija Anđelo Jurkas.

Ono najbolje što su filmaši amateri skuhali bit će tradicionalno i nagrađeno - zlatnom motorkom.