14. rujna 1991. - Akcija "Zelena tabla-Male Bare"

U rujnu 1991. agresija srpskih paravojnih postrojba i Jugoslavije zahvatila je i obalno područje Hrvatske. U ratna djelovanja aktivno se uključila i Jugoslavenska ratna mornarica.

Kako bi im se mogle oduprijeti, slabo naoružane hrvatske snage počele su osvajati vojarne i skladišta. Prva i jedna od najdramatičnijih akcija odigrala se nedaleko od Ploča gdje se nalazilo golemo skladište naoružanja otetog Teritorijalnoj obrani, ali i više od 300 tisuća tona TNT eksploziva i drugih eksplozivnih naprava. Uvečer 14. rujna 1991., u akciji pod nazivom "Zelena tabla-Male Bare" hrvatski su branitelji osvojili taj opasan, eksplozivan vulkan. Iako je skladište bilo minirano, uspješnom akcijom hrvatskih pirotrehničara opasnost je uklonjena. Da nije bilo tako, detonacija poput atomske bombe nad Hirošimom srušila bi sve zgrade i luku, a plimni val visok nekoliko metara potopio bi ostatke Ploča.

Još iste noći počelo je izvlačenje oružja i opreme. Jugoslavija je odgovorila napadima zrakoplovima i brodovima, pri čemu je poginuo jedan vozač, ali je najveći dio naoružanja spašen. Koliko je bilo značenje toga skladišta u obrani Hrvatske govori činjenica da su jedina podvodna minsko-eksplozivna sredstva kojima je hrvatska vojska raspolagala na početku rata stigla iz Ploča.
Uskoro su slijedile mnoge slične akcije. Hrvatske postrojbe u Šibeniku su zarobile 15, a radnici Mornaričkog tehničko remontnog zavoda još 19 ratnih brodova. Bila je to gotovo četvrtina cjelokupne flote Jugoslavenske ratne mornarice. Osim brodova, odlučujuću je važnost imalo i preotimanje obalnog topništva. Bitnica na Žirju odigrala je ključnu ulogu u obrani Šibenika, a one na Šolti, Braču, Korčuli i Pelješcu natjerale su jugo-mornaricu da pobjegne na Vis i Lastovo.