Autoklub Rijeka organizirao druženje druženje djece i roditelja s policijom

U povodu početka školske godine, Autoklub Rijeka danas je na Rujevici organizirao druženje djece i roditelja s policijom. Od 15 sati na platou uz stadion organizirane su igre i utrke biciklima i romobilima, razgledavanja policijske opreme te predavanja za roditelje.

Upravo roditelji moraju djeci biti primjer, rekao je načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Primorsko-goranske Policijske uprave Boris Skeledžić, te dodao kako statistika u posljednjih desetak godina pokazuje da djeca najčešće u prometu stradavaju u vozilima, i to kada ih vozi jedan od roditelja. Zato je važno da su djeca u vozilima smještena sigurno, vezana pojasom, a ukoliko su nižega uzrasta mjesto im je u odgovarajućoj sjedalici koja će jamčiti sigurnost.

Apeliram na roditelje da zbog sigurnosti svoje djece poštuju prometne propise, rekao je Skeledžić te pozvao sve koji će u nekoliko slijedećih tjedana pratiti djecu pješice u školu, da paze da sami poštuju pravila. Rekao je kako djeci treba putem objasniti svaku prometnu situaciju, pripremiti ih na uočavanje opasnosti i na pravila ponašanja. Izuzetno je važno da osoba koja prati dijete svojim primjerom pokaže kako se treba ponašati.

Uoči početka vrtićke i školske godine bojom su osvježeni pješački prijelazi, a od ovog su tjedna u blizini škola pojačano prisutni policajci, koji vode računa o brzini vožnje, poštivanju prednosti, nepropisnom zaustavljanju i parkiranju. Svi će prvašići na dar dobiti uočljive kabanice, a u svaku će školu doći i prometni policajac, kako bi roditeljima i djeci ponovio pravila za sigurno kretanje u prometu

Autoklub Rijeka već dvadeset godina provodi akciju senzibilizacije javnosti na potrebu pojačane pažnje u prometu u blizini vrtića, dječjih igrališta i škola. Za sigurno kretanje u prometu pomoći će i učenje kroz igru, istaknuli su Mile Perić, tajnik AK Rijeka i Hrvoje Baričević, profesor na Pomorskom falultetu u Rijeci.