Najveće volontersko pošumljavanje Dalmacije

Prije nešto manje od godinu dana, dio splitskoga područja poharao je požar koji je uništio više od 30 tisuća hektara šuma. Sada slijedi obnova stradalog područja. Na planini Mosor nedaleko od Splita, u listopadu kreće Boranka, najveća volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja u Hrvatskoj.

U lipnju su na Mosoru umjesto stabala posađene table te je time simbolično započeta najveća akcija pošumljavanja u Hrvatskoj. Ovih dana kreće edukacija po svim školama, a potom rad na terenu. Članovi Hrvatske gorske službe spašavanje educirat će volontere. Na opožarenim područjima pri sadnji prednost će imati autohtone sorte, poput hrasta medunca i raznih grmolikih vrsta. Inicijatori akcije Boranka su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Hrvatske šume te brojni partneri. Plan je kroz 8 vikenda tijekom jeseni uključiti tisuće volontera koji bi pomogli u pošumljavanju opožarenih područja. Na volontiranje su uz izviđače, pozvani svi – učenici, studenti, planinari, sportski klubovi, branitelji… i svi građani i organizacije.

Glavni partneri izviđačima na projektu pošumljavanja su HGSS, Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) koji će u projektu sudjelovati operativno i logistički. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Američke gospodarske komore u Hrvatskoj te u suradnji s Hrvatskim šumama.

U sklopu kampanje, od ostataka izgorenih stabala prikupljenih na požarištima u Dalmaciji, bit će izrađene bojice. Korištenjem bojica, građani će se moći uključiti u kampanju tako da će sami moći nacrtati svoje drvce, dati mu ime i putem posebne aplikacije smjestiti ga u virtualnu šumu. Za svako nacrtano drvce volonteri će zasaditi pravu sadnicu. Kako će rasti virtualna šuma, tako će se povećavati i broj živih sadnica. Simbolički, iz spaljenog drveta nastat će novi život.
Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i Krešimir Žagar, direktor sektora šumarstva u Hrvatskim šumama govorili su o akciji u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.  Ekipa emisije posjetila je i agenciju koja je pokrenula medijsku kampanju i izradila vizualni i kreativni identitet akcije te razgovarala s Igorom Mladinovićem i Darkom Bosnarom koji su od početka volonterski angažirani na ovom projektu. Splitska ekipa razgovarala je s partnerima projekta Vinkom Prizmićem, pročelnikom HGSS-a, Anom Mikačić, iz Državne uprava za zaštitu i spašavanje i vatrogascem Joškom Grančićem.