Znate li kada se Astana počela graditi?

20. obljetnica početka gradnje novog kazahstanskog glavnog grada Astane obilježava se nizom manifestacija - 'Astana međunarodni financijski forum' i 'Globalni put svile' okupljaju regionalne i svjetske političare sa zajedničkim interesom ulaganja i razvitka ovog djela svijeta.

O tome su u Dobrom jutru govorili Tolezhan Barlybayev, veleposlanik Kazahstana u Hrvatskoj i Mirza Dizdarević:
Donedavno je mjesto, na kojem je sagrađena Astana, bilo tek dio velike stepe, mjesto ratnika i nomada. Glavni grad Kazahstana danas je prostor gdje se kotač povijesti, preskočivši sadašnjost, dogibao direktno u budućnost. Astana je globalno financijsko, ali i diplomatsko središte. U samo 20-ak godina od osamostaljenja, u ovu zemlju investirano je više od 300 milijardi eura, a trenutno je u realizaciji čak 51 investicijski projekt. Stepske ratnike i jurte zamijenili su neboderi i tehnologije budućnosti. No, izuzetno se cijeni kultura i tradicija svih naroda koji žive u ovoj zemlji.

U prošlosti 'Put svile' je bio jedini put kojim su zemlje okruženja bile povezane. Bio je glavna poveznica među zemljama, kulturama i mjesto gdje se odvijala  trgovina. U 21. stoljeću to nije jedini način suradnje zbog modernog načina komuniciranja itd. Mislim da je jako važno da razmotrimo nove načine povezivanja i da zapravo pređemo na put čelika i asfalta,  ističe Roman Vassilenko, zamjenik ministra vanjskih poslova Kazahstana.

Prošle godine Astana je bila domaćin EXPO-a s više od sto zemalja sudionica. U infrastrukturu i objekte, koji su stvarani za generacije koje dolaze, uloženo je čak 12 milijardi eura, a kreirali su ih poznati svjetski arhitekti Norman Foster i Kisho Kurokawa. Stoga i ne čudi da je već 4 milijuna ljudi posjetilo ovaj prostor, koji kao da je stigao iz daleke budućnosti. Veliki 'Put svile'  otvara nove mogućnosti i brojne koristi za sve zemlje i njihove ljude. Korist je za inovatore, znanstvenike, za sve ljude. I Hrvatska treba biti dio toga,  naglašava Asset Issekeshev, gradonačelnik Astane.

Vizualni doživljaji cjelodnevne su predstave za sve stanovnike i njihove goste.