Jedrima trabakula Larusa nitko nije ravan

Trabakul Larus star je gotovo devedeset godina, i jedno je od rijetkih ovakvih plovila u funkciji na hrvatskoj obali Jadrana. Pod zaštitom je Ministarstva kulture, a svojim putnicima nudi specijalan doživljaj.

Putujući u susret vjetru, Larus je isplovio na motorni pogon. Mnogo je jedrilica u novigradskom akvatoriju s razvijenim jedrima, ali kada se podignu jedra trabakula Larusa, nitko mu nije ravan, no podizanje, ipak, nije baš tako jednostavno.

Vlasnik je trabakul kupio 1999. na otoku Ugljanu. Građen 1930. godine, nekad je služio za prevoženje pijeska. Bio je u vrlo lošem stanju, a svaku fazu rekonstrukcije morali su odobriti konzervatori.

Tradicionalno jedrenje dio je povijesti naših naroda i načina na koji smo mi živjeli i boravili na moru. To je sad preneseno u novije doba za potrebe turizma. Da je ugođaj takav da osjetite samo more, i doživite vjetar, to sami morate prosuditi je li to za vas romantično ili nije,  kaže vlasnik broda Mladen Matijević.

Da je romantično, ili na druge načine atraktivno, svjedoči broj onih koji se žele vjenčati na jedrenjaku, koji se zatekao i kao glumac u mnogim povijesnim ulogama, a neizostavan je detalj i mnogih razglednica Rovinja.

Za sve je te njegove različite transformacija zadužena vlasnikova supruga Sanja Kraljić Matijević: Taj brod je postao član naše male familije. Svi ga volimo i svi se o njemu brinemo, on zapravo zahtjeva više njege, brige, pažnje, postao je dio i način života.

Da taj život nije uvijek jednostavan, objašnjava nam treći član obitelji, sin Fabio: Brod možda jest kompliciran, ali ponekad su mnogo kompliciraniji njegovi posjetitelji. Koji ne shvaćaju da boravak na ovakvom plovilu ima svoja pravila.

Nacije, koje nisu na moru, čak bih rekao da više uživaju u moru, jer im je to općenito doživljaj, shvaćaju to kao jedinstveno iskustvo i iskorištavaju ga na najbolji mogući način,  kaže Fabio.

Spuštenih jedara, Larus se udaljava prema pučini. Usamljen je na horizontu, jednako kao što je usamljen na našoj obali. Ovakvih bi brodova trebalo biti više, a država i lokalne zajednice morale bi jače poticati očuvanje stare baštine, i drevne vještine jedrenja.