Otvoren ZeGeVege na Trgu bana Jelačića

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića otvoren je dvodnevni međunarodni festival održivog življenja ZeGeVege. U organizaciji udruge Prijatelji životinja stotine izlagača promovira proizvode biljnog podrijetla te time promiču održiv način života.

Još više štandova, degustacija, promocija, šator sa predavanjima i radionicama u kojima će se tražiti mjesto više. Mjesto više tražit će se i u radionicama s kuharima koji će vrlo jednostavno učiti kako spremiti jela na koja smo navikli, ali u veganskoj varijanti, rekao je predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Manifestacija je edukativnog karaktera, a ovogodišnja tema je 'Nedostatak veganskih obroka u javnim institucijama' kojom žele ukazati na uskraćivanje prava na obroke onoj djeci koja u školama moraju birati između jabuke i kruha. To je nedopustivo jer su europske države to riješile dok kod nas to nije slučaj. To ne može biti nikako dobro. Ti roditelji traže manje od institucije, a daju veću sigurnost da djeca budu zdrava u odrasloj dobi. Ako smo to uveli u bolnice i zatvore onda je vrijeme da i u vrtiću djeca ne budu gladna. Pravo na obrok je nešto što želimo da se dogodi u Hrvatskoj od ove jeseni i da nam djeca u vrtiću ne budu gladna bez obzira kojim načinom prehrane se hrane, dodao je Oman.