Miro Gavran prvi hrvatski veleposlanik kravate

Renomirani hrvatski književnik Miro Gavran proglašen je prvim hrvatskim veleposlanikom kravate na stručnom skupu 'Kravat(na) diplomacija' u Zagrebu.

Ove jeseni imat ću čak devet inozemnih premijera u devet zemalja, od Beča do Moskve. Sve će to biti dobra prigoda da kao veleposlanik kravate promoviram hrvatsku umjetnost i našu domovinu kao kolijevku kravate i svega onoga što kravata predstavlja, rekao je Gavran.
Kravat(na) diplomacija

Današnji skup u Kući Europe, u organizaciji Academije Cravatice i Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za UN, imao je za cilj predstaviti i pojačati prepoznatljivost hrvatske kravate u svijetu. Ovoga puta državne institucije, naša diplomacija, vladin i nevladin sektor udružuju snage na ovom stručnom skupu kao prijatelji kravate, s ciljem da zajednički istaknu Hrvatsku kao domovinu kravate i da ove godine, povodom Svjetskog dana kravate koji se bliži i obilježava tradicionalno 18. listopada, ponosno i zajednički daju svoj doprinos obilježavanju toga dana širom svijeta, naglasio je Marijan Bušić, ravnatelj organizacije Academia Cravatica.

U okviru stručnog skupa poseban je naglasak stavljen na tumačenje značaja i uloge kravate u brendiranju Hrvatske na međunarodnoj razini, ali i na važnost kravate u svakodnevnom životu. Treba se boriti da kravata postane prestižni modni artikl. Ona mora biti nešto što se u modi podrazumijeva da je 'trendi'. To nije lako, ali može se, kazao je marketinški stručnjak Ivica Vidović, govoreći o potencijalima kravate. Kravata simbolizira puno više nego samo jedan mali sitni modni dodatak i to Hrvatska treba iskoristiti, kazao je Goran Bandov, stručnjak za međunarodne političke odnose i međunarodno javno pravo.

Nakon završetka skupa ispred Kuće Europe pripadnici Kravat pukovnije kratko su predstavili program provjere oružja.