U Križevcima djecu školuju za budućnost

Križevačka osnovna škola Vladimir Nazor jedna je od 150 u pilot projektu e-škola, stoga je gradska uprava odlučila za učenike petih razreda kupiti tablete. Koriste se za sve predmete, a evo kako je bilo na nastavi engleskoga jezika!

Danas tek instaliramo udžbenike, učenici se polako privikavaju, ali budući da smo zadnje dvije godine bili u projektu e-škole, pokušavamo unaprijediti i opismeniti učenike što bolje - jer znate da ako niste informatički pismeni, kao da niste pismeni, kaže Ivana Begović, učiteljica engleskog jezika.

Zato je križevačka gradska vlast odlučila iz proračuna izdvojiti novac za kupnju tableta svim učenicima petih razreda. Iz proračuna je u tu svrhu izdvojeno oko 200.000 kuna.

Djeca koja su sada peti razred, idu na tržište rada za 8 ili 12 godina. Što sada možete bez poznavanja rada na računalu? A što ćete moći za 12 godina vjerojatno ne možemo niti zamisliti. Nakon mog boravka u Finskoj shvatio sam da se mi trebamo prestati brinuti o tome što je sad, to nas ne zanima  -što je sad, nas zanima da mi djecu školujemo za budućnost, ističe Igor Vrkić, ravnatelj OŠ Vladimir Nazor.

Upravo je finski obrazovni sustav mnogima poput sna. Djeca se školuju za ona zanimanja kojima tržište rada jamči posao odmah nakon završetka obrazovanja. A ono što najviše veseli učenike - sustav je to u kojem nema domaćih zadaća.