Klimatske promjene štete zdravlju pluća

Klimatske promjene utječu na dišne organe i ako ih ne budemo zaustavili imat će nepovratne posljedice na naše zdravlje, upozorava pet organizacija, među kojima i Europsko društvo za dišne bolesti (ERS) sa sjedištem u Lausannei, prije kongresa u Parizu.

U vrijeme velikih vrućina i povišene vlažnosti zraka mogu se pojaviti simptomi kod astmatičara, ističu organizacije u izjavi objavljenoj uoči međunarodnog kongresa ERS-a koji se od 15. do 19. rujna održava u Parizu. Taj će skup biti prigoda za početak kampanje senzibiliziranja "Zdrava pluća za čitav život".

Klimatske promjene mogu djelovati i neizravno: Češće poplave povećavaju stopu vlažnosti i plijesni u zatvorenim prostorima, uzrokujući astmu, alergijski rinitis i dišne infekcije. K tome, sve veće onečišćenje zraka i povećanje koncentracije ozona smanjuju plućnu funkciju i odgovorni su za neke štetne posljedice na dišni sustav, ističu organizacije, među kojima i Pneumološko društvo francuskog jezika (SPLF).

Kašnjenje u donošenju odluka o ograničavanju stakleničkih plinova i atmosferskih onečišćivača kratkog životnog vijeka imat će nepovratne posljedice na zdravlje svih građana, upozoravaju potpisnici.