Europska direktiva o autorskim pravima: za ili protiv?

Počinje odbrojavanje od glasovanja o jednom od najkontroverznijih europskih zakona posljednjih godina. Naime, 12. rujna europarlamentarci će glasovati o Direktivi o autorskim pravima kojom bi se trebao uvesti red u internetskom bespuću.

Reviziju Direktive podržava i 40 tisuća Europljana u peticiji 'Europa za kreativce, a ne tehno divove'. Oni koji se protive reviziji tvrde, pak, da 32 stranice donose cenzuru vijesti na Internetu i nestajanje weba kakvog znamo danas.

Pobornici Direktive ističu da su do sada zarađivale samo mega korporacije, a kreativci koji stoje iza sadržaja ostvarivali minimalnu ili nikakvu naknadu. Prošli smo tjedan prvi put javno čuli i stajalište Vlade, koja se slaže s predstavnicima kreativnog sektora.

Mi podržavamo reviziju direktive, i smatramo da je iznimno važno da se u digitalnom vremenu naše zakonodavstvo unaprijedi,  istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.Vlada je suglasna s predstavnicima kreativnih udruga koje podržavaju donošenje Direktive kojom će se u Europskoj uniji regulirati autorska prava na digitalnom tržištu.

Kroz ovu Direktivu regulira se hoće li sve te ogromne svote novca, milijarde koje se zarađuju na internetu, u cijelosti mimoići Hrvatsku, i otići u Ameriku ili negdje drugdje ili ćemo jedan dio toga kanalizirati prema  hrvatskim kreativcima, glazbenicima i gospodarstvu,  komentira glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja (HDS) Antun Tomislav Šaban.

Predsjednik Hrvatske glazbene unije (HGU) Nikša Bratoš daje primjer nelogične raspodjele zarade američkog glazbenika Bryana Adamsa: On je objavio da mu je njegovih 20 albuma, s preko 200 milijuna klikova, od YouTube-a donijelo 2500 tisuće dolara. Smatram da je to krajnje mizerno.

I za filmaše regulativa u internetskom bespuću je prijeko potrebna: Trebalo je dosta desetljeća, pa i stoljeća proći da radnici dođu na svoje, pa evo mi se kreativci i autori osjećamo sad kao u počecima industrijalizacije,  poručio je Neven Hitrec iz Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR).

Krajnjem korisniku koji konzumira internet ništa se neće mijenjati neće,  tvrdi Nikša Bratoš.

Podsjetimo: prijedlog je odbijen u srpnju većinom glasova u Europskom parlamentu, a 12 rujna izjasnit će se i 11 hrvatskih predstavnika.

Hoće li Direktiva ostvariti europski internetski san ili postati noćna mora pokušali smo doznati u razgovoru s ministricom kulture Ninom Obuljem Koržinek, koju smo ugostili u Vijestima iz kulture: