Jelenine nove samoće

Izložba fotografija Jelene Blagović, intrigantnog naziva 'Nove samoće', kojom umjetnica propituje temu majčinstva, otvorena je u zagrebačkoj Galeriji Forum.

Umjetnica je izabrala jedan od najčešćih motiva u umjetnosti - majku s djetetom, a no majčinstvo, s autoričina gledišta, skriva različita suočavanja i propitivanja.

Prekrasno, ali složeno i nimalo jednostavno - takvo je majčinstvo - govori nam svojim fotografskim radovima Jelena Blagović. Kroz 12 arhetipskih prizora majke i djeteta problematizira tu temu, suočavajući nas s različitim strahovima i sumnjama i ,napokon, 'novim samoćama' koje ono donosi.

Naravno tu postoji ona lijepa, idealizirana strana majčinstva, a postoji i ona ne tako lijepa strana: realitet i težina koju ove fotografije prikazuju – pritom mislim prvenstveno na težinu odgovornosti, brige, strahove, ali i samoće i bezbrižnosti, koje se više nikada neće desiti. Mi žene odlukom da postanemo majke prihvaćamo da više nikada nismo same, uvijek nosimo neka pitanja i brigu u sebi,  objašnjava Jelena Blagović.

Specifičnost ovih radova je u tome da nije riječ o doslovnim portretima žena s djecom: Radi se o fotografskoj realizaciji, prikazu stanja kroz koja prolazi i sama autorica, a i sve žene koje se suočavaju s pitanjem majčinstva. To je realizirano kroz niz suptilnih motiva i poruka,  napominje kustosica izložbe Iva Prosoli.

Izložbi, priređenoj u sklopu programa 10. Međunarodnog festivala fotografije Organ vida, prostor je ustupila Galerija Forum: Izložbu smo ugostili jer je projekt vrlo vrijedan, a fotografije su stvarno iznimne i u svojim referencijama na klasična umjetnička djela i u bavljenju jednom arhetipskom temom kao što je majčinstvo,  komentira voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović.

Izložba, kojom Jelena Blagović majčinstvo tankoćutno otima iz uvriježenih stereotipa, ostaje otvorena do 16. rujna.