Legendarni 'Tigar' prvi put napustio Japan

Slike ikone japanskog slikarstva Nagasawe Rosetsua prvi put su napustile zemlju da bi bile izložene u Švicarskoj.

Legendarni japanski tigar velikoga slikara iz 18. stoljeća Nagasawe Rosetsua osam će tjedana stanovati u Muzeju Rietberg u Zürichu. To je neponovljiva prilika da se vide njegova remek-djela čija je privlačnost nama pomalo strana.

Prema legendi, Rosetsu je tigra i zmaja - simbole čovječanstva i prirode, u japanskome zen hramu naslikao za samo jednu noć. Neke od tih ikona japanskoga slikarstva prvi su put napustile zemlju. Postav se sastoji od šest najvažnijih slikarevih radova, a posudili su ih japanski, njemački i američki hramovi i muzeji.

Ova je izložba uistinu svjetska premijera i naša je velika povlastica izložiti ove radove u cijelosti. Ovakav postav još nije viđen izvan granica Japana. Posebno je zanimljiv cijeli hram koji dosad nikad nije napustio izvornu lokaciju. Ovo je prilika kakva se pruža jednom u životu i vjerojatno se nikad više neće ponoviti,  kaže kustosica Khanh Trinh.

Izloženi su različiti formati sa širokim spektrom tema. Od minuciozno prikazanih ptica i cvijeća do velikih klizećih vrata s impresivnim pejzažima, bizarnim figurama i životinjama.

Svojim neuobičajenim kompozicijama i preciznim potezima Rosetsu i danas nudi svjež pogled na tradicionalne teme. Upućeni kažu, njegove slike uvijek iznova iznenađuju, zabavljaju i šarmiraju.

Izložba ostaje otvorena do 6. studenog.