Visok, atletske građe, sportski tip - konj gidran

Gidrani, konji koji su se na bilogorskom području u velikom broju uzgajali stoljeće ranije, posljednjih su godina ondje gotovo izumrli. No, zahvaljujući hrvatskoj Udruzi uzgajivača gidrana osnovanoj prije desetak godina, polako se vraćaju. Dio te pasmine koja je nekada služila u vojne svrhe, mogao se vidjeti i na najvećoj hrvatskoj izložbi stoke u Gudovcu.

Visok, atletske građe, sportski tip - to je ukratko gidran. Danas se uzgaja za jahanje, a nekada za vojne pohode. Zaživio je on na Bilogori za vrijeme Habsburške monarhije, a danas je ugrožena pasmina.

Odlučio sam se gidranima bavit prije jedno 3 godine, tu sam ga kupio u Bjelovaru kod graničara Husatra, a zaintetrsirao me jer su rekli da je dobar za jahanje i kao vojni konj, priča Darko Cesarec iz Jalžabeta.


U Hrvatskoj je danas oko stotinu grla te pasmine. Na prostoru Europske unije najviše ih se uzgaja u Mađarskoj čije je ministarstvo hrvatskoj udruzi dalo posebno priznanje za trud u očuvanju gidrana.

U Mađarskoj iz fondova Europske unije povlače novac za njhovu zaštitu. Tako da svaki uzgajač u Mađarskoj s tog osnova, ovisno o kvaliteti i ocjenama grla koje drži ima cca 500 eura poticaja. To želimo napraviti i u Republici Hrvatskoj, da ovo bude zaštićena pasmina obzirom na njezin broj, ističe Branko Kovačić, predsjednik Hrvatske udruge uzgajivača gidran pasmine konja.

Najviše grla te vojne toplokrvne pasmine u Hrvatskoj uzgaja se na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a dio i u Podravini. Oko 600 grla je na području cijele Europe, a ta brojka, kažu, dovoljno upozorava da je tu pasminu važno zaštititi.