Stručnjaci protiv rutinskog testiranja PSA

Iako je antigen specifičan za prostatu (PSA) jedini standardizirani oblik probira za rak prostate, znanstvenici upozoravaju muškarce da mu ne pristupaju. Grupa medicinskih stručnjaka, naime, smatra da šteta od redovnog testiranja PSA nadmašuje njegovu korist, koja je mala i nepouzdana.

Prema panelu međunarodnih stručnjaka, koji je svoje zaključke objavio u medicinskom časopisu BMJ, muškarci koji razmišljaju o probiru prostate, uključujući one s obiteljskom poviješću raka, trebali bi prije postupka razgovarati o koristima i štetnosti testiranja sa svojim liječnicima.

Rak prostate je u mnogo zemalja najčešći oblik raka kod muškaraca, a osobe s obiteljskom poviješću raka prostate, kao i one afričkog podrijetla najrizičnije su skupine. PSA probir jedina je dostupna standardizirana metoda testiranja na rak prostate, ali je kontroverzna jer je povećala broj zdravih muškaraca koji su pogrešno proglašeni bolesnicima i zbog toga nepotrebno liječile bezopasne tumore.

Savjet stručnjaka temelji se na uzorku od 700.000 muškaraca. U njihovoj se analizi pokazalo da su učinci PSA tesitiranja gotovo nikakvi. I stoga liječnici ne bi trebali rutinski nuditi redovne PSA probire, a muškarce se savjetuje da takve ponude odbiju.

Savjet je u skladu sa smjernicama američkog društva za rak koje navodi da PSA može pomoći u ranoj detekciji raka, "ali postoje i očiti nedostaci". Muškarci koji razmišljaju o tom postupku trebali bi se dobro posavjetovati s liječnikom, dodaje se.