27. rujna 1990. - Pobuna na Baniji

Terorizam koji su zbog demokratskih promjena hrvatski Srbi najavili kolovoškom „balvan revolucijom“, od 27. rujna 1990. na području Banovine poprimio je novu, radikalnu dimenziju.

Zbog organiziranja demonstracija, a poučeno ponašanjem kninskih milicajaca koji su odbili poslušnost, Ministarstvo unutarnjih poslova počelo je izvlačiti dio naoružanja iz policijskih postaja u Obrovcu i Dvoru na Uni. No Srbi su provalili u njih i oteli oružje, a potom se na Banovini radikalizam rasplamsao. Srbi su najprije u Glini spriječili aktivnosti policije i uzeli oružje iz te postaje, a zatim su sličan scenarij provodili u Petrinji, Kostajnici i Dvoru na Uni.

U Petrinji su ekstremizmom pokušali nadomjestiti činjenicu da nemaju većinu u gradu pa su 28. rujna naoružani nezadovoljnici pozivali na oružani ustanak, upali u Općinski centar za zaštitu od požara, aktivirali sirene i oduzeli vatrogasno vozilo. Pred policijskom postajom u Petrinji velika masa nastavila je prijetiti. Pritom su napali novinarsku ekipu HTV-a i uzeli joj opremu. Ozlijeđeni novinari spasili su se bijegom u policijsku postaju. Na sličan su način napadani i drugi hrvatski novinari koji su izvješćivali s uzavrele Banovine. U kaotična tri dana napadane su policijske postaje, blokirane prometnice, presretana vozila.
Stoga je hrvatska policija intervenirala na području Petrinje i Dvora na Uni, a u raščišćavanju nereda ranjen je Josip Božičević, pripadnik specijalne policije. Situacija je stavljena pod kontrolu.

Prema modelu slično organiziranih nereda u dalmatinskom zaleđu, ni na Banovini policajci srpske nacionalnosti nisu ništa učinili, nego su štoviše dijelili oružje ekstremistima i pomagali pobunu. Zbog toga je priveden Ljuban Lončarević, načelnik policijske postaje u Petrinji, a neki od ekstremista uhićeni su. Dio ih se sklonio u vojarne JNA, dok su mnogi naoružani otišli u šumu tvrdeći kako im se sprema odmazda ustaških vlasti. Masovni neredi na Banovini bili su jasna najava nastavka oružane pobune i početka krvavih sukoba, do kojih je dovela velikosrpska politika.