28. rujna 1937. - Umrla Marija Ružička Strozzi

Legendarna hrvatska dramska umjetnica Marija Ružička Strozzi još je u 86. godini života igrala manje uloge u Freudenreichovim Graničarima i Tolstojevu Uskrsnuću. Preminula je sljedeće godine, 28. rujna 1937., u Zagrebu.

Udajom je postala Strozzi i začetnicom glasovite kazališne dinastije toga imena u hrvatskom glumištu u kojemu su poslije djelovala njezina djeca Maja Pečić i Tito Strozzi te unuk Boris Papandopulo. Došla je s roditeljima kao malo dijete iz Moravske. Kao kći glazbenika u starom gornjogradskom kazalištu osjećala se kao u svome domu. S 18 godina debitirala je u melodrami Lowoodska sirota.

U dugoj karijeri Marija Ružička Strozzi odigrala je sav domaći repertoar od Gundulićeve Dubravke, Demetrove Teute do Markovića i Vojnovića. Njezino ime nalazimo u svim zagrebačkim izvedbama Eshila, Shakespearea od Julije i Ofelije do Porcije, Volumnije i Gertrude te u djelima Schillera, Dumasa i Sardoua. Sa svojim velikim partnerom Andrijom Fijanom dala je nezaboravne kreacije.

U trećem razdoblju glumačkog stvaralaštva potresno je prikazala majke tragičnog usuda: Hekubu, gospođu Alvig u Ibsenovim Sablastima i Maru Beneša u Vojnovićevu Sutonu. Marija Ružička Strozzi odbijala je strane angažmane, ali je svoje vrhunsko umijeće prikazala u Sofiji, Pragu, Brnu i drugim slavenskim središtima. Jedino je njoj za života postavljeno poprsje u predvorju Hrvatskoga narodnog kazališta.