Najavljen program obilježavanja Nacionalnog dana multiple skleroze

Nacionalni dan multiple skleroze obilježit će se u petak, 21. rujna, cjelodnevnom akcijom koja će obuhvatiti održavanje okruglog stola i humanitarnu izvedbu predstave 'Duet za jednog' Ane Vilenice u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Cilj akcije je prikupiti 150 tisuća kuna za kupnju ortopedskih pomagala za poboljšanje mobilnosti i kvalitete života osoba s tjelesnim invaliditetom: za postavljanje rampe za invalide u Kulturnom centru Ribnjak u Zagrebu, te za pulsku Udrugu multiple skleroze za kupnju "liftera" i Vukovarsko-srijemsku županiju za kupnju jednog vozila.

Kako je rečeno u utorak na konferenciji za novinare u Dvorani Mueller zagrebačkog Kina Europe, akcija je proizašla iz inicijative glumice Ane Vilenice i organizacije Točka na i, u suradnji sa Savezom društava multiple skleroze i uz podršku Grada Zagreba.

Predstava 'Duet za jednog' Toma Kempinskog, nastala u produkciji Točke na i te Vilenice, inspirirana je stvarnom životnom pričom renomirane čelistice Jaqueline Du Pre, oboljele od multiple skleroze.

Vilenica je objasnila kako je, pripremajući se za ulogu, kroz razgovor s ljudima koji boluju od te bolesti, a u Hrvatskoj ih je 6000, osvijestila s kakvim se sve problemima nose u svakodnevnom životu. Ona i redateljica Iva Srnec odlučile su pokrenuti malu humanitarnu akciju koja je prerasla početnu ideju te se razvila na nekoliko razina.

Jedan je središnji događaj 21. rujna, kada ćemo preko cijelog dana obilježavati Nacionalni dan multiple skleroze u Hrvatskoj, počevši ujutro s otvorenim stolom na kojemu ćemo pokušati progovoriti o problemima s kojima se oboljeli susreću,  rekla je Vilenica. Iste večeri u KD-u Lisinski bit će održana humanitarna izvedba predstave 'Duet za jednog'.

Druga razina akcije je humanitarni žiro račun, koji će biti otvoren do 30. listopada, te humanitarni telefon, koji će se moći zvati također do kraja listopada,  napomenula je.

Na konferenciji za novinstvo bile su i Ivka Senčar i Ivanka Aračić koje boluju od MS-a. Istaknule su kako su obje među sretnicima koji se dobro nose s tom opakom bolešću, no presudna je podrška okoline - poslodavca, rodbine i prijatelja.
Predstavom osvještavaju o multiploj sklerozi