Lepoglava sutra postaje čipkarsko središte svijeta

Njegovanje tradicijske kulturne baštine iznimno je važan dio identiteta nekoga kraja. Gradić Lepoglava tako njeguje izradu jedinstvene čipke, nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Dvadeset i drugi put posvećujući joj međunarodni festival. Blaženka i Laura nastavljačice su višestoljetne tradicije izrade lepoglavske čipke, već više od dva desetljeća - zaštitnog znaka grada. U tijeku su posljednje pripreme za međunarodni festival čipke.

U petak imamo već europski dan kulturne baštine u Lepoglavi već treću godinu za redom. Uz predavanja vezana uz baštinu i lepoglavsku čipku bit će i radionice - od izrade lepoglavske čipke do izrade ostalih tradicijskih rukotvorina te igračaka od drva. Radionice se odvijaju do nedjelje, najavila je Karmen Šoštarić, upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke.

Sudionici iz pet zemalja i svih hrvatskih čipkarskih centara dolaze u Lepoglavu na izložbe, modnu reviju, koncerte. Za vrijeme festivala Grad Lepoglava postaje čipkarsko središte ne samo Hrvatske nego i čipkarsko središte Europe, a pošto je na UNESCOV-oj listi mi postajemo čipkarsko središte cijelog svijeta. To smo prije svega mogli jer su naše prekrasne vrijedne čipkarice svojom baštinom, kulturom, samoprijegorom, postavile nama u tradiciju, ističe gradonačelnik Marijan Škvarić.

Ovogodišnja je zemlja partner - Italija. Uz temu Čipka i dizajn koja je, ja mislim, stvarno bogata eksponatima koje će naši čipkarski centri donjeti, naši posjetitelji će stvarno moći vidjeti - od haljina, nakita, ovratnika, različitih uporabnih predmeta od čipka. Bit će svega onoga što vi uopće niste mogli zamisliti da bi se čipka uopće mogla aplicirati, rekla je Ljubica Dubovečak, direktorica Ureda TZ Grada Lepoglave.

Sva čuda lepoglavske čipke od petka do nedjelje uplitat će se i u žive tkalačke stanove, dizajnerske predmete i multimedijske projekcije.