Europski dan oralnog zdravlja

U europskim zemljama pa tako i u Hrvatskoj obilježava se Europski dan oralnog zdravlja. Hrvatska je izradila Nacionalni program koji se zove Zubna putovnica. Njegov je cilj poboljšati oralno zdravlje i zdravstveno ponašanje školske djece upućivanjem kod upisa u 1. razred osnovne škole i svih učenika u 6. razredu na pregled doktoru dentalne medicine.

Školsko doba je vrijeme kada se trajno stječu navike i stvara briga i odgovornost za zdravlje. Početkom školske godine učenici 6. razreda osnovne škole primaju od liječnika školske medicine obrazac Zubna putovnica. S tim se obrascem javljaju svom izabranom doktoru dentalne medicine na pregled, popunjavanje obrasca, utvrđivanje dentalnog statusa, preventivu i liječenje.

Učenik popunjenu Zubnu putovnicu vraća školskom liječniku prilikom cijepljenja protiv hepatitisa B ili posjeta zbog drugih razloga.  Na isti se  način tijekom proljeća aktivnosti povezane sa Zubnom putovnicom provode kod upisa u prvi razred osnovne škole.

Zubna putovnica je jedinstveni obrazac u cijeloj Republici Hrvatskoj koji sadrži dentalni status, preventivne postupke, podatke o liječenju kao i termin ponovnog posjeta.

Više o tom projektu ali i o obilježavanju Europskog dana oralnog zdravlja ispričali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska dr. Anka Jurišić Kvesić, predsjednica povjerenstva za dentalnu medicinu, dr. sc.  Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ i prof.dr. sc. Hrvoje Jurić, predstojnik katedre za oralno zdravlje na Stomatološkom fakultetu.