Ergela Đakovo - 512 godina tradicije koja traje

U Državnoj ergeli Đakovo u subotu, 15. rujna, održat će se manifestacija "Dan ergele Đakovo" kojom će se obilježiti 512. godišnjica osnutka ergele i 212 godina uzgoja konja lipicanske pasmine.

Ergela će svoja vrata otvoriti velikom broju gostiju uz cjelodnevni program događanja namijenjene svim dobnim uzrastima, posebno najmlađima.

Konjička predstava uz glazbu u jahaonici, sajam OPG-a, programi za djecu, jahanje, igre i radionice uz animatore i vožnje fijakerima, planirane su aktivnosti uz ostali atraktivni dio turističke ponude.

Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća.

Danas kao Državna ergela Đakovo i Lipik, za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije - Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije konja, Ergela se bavi i dresurom čija kvaliteta se potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima.

Više o ergeli Đakovo i događanjima na Danu ergele ispričali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ravnatelj Mirko Damjanović, voditeljica ureda za turizam ergele Đakovo Silvija Butković i Sanja Vidović, nastavnica, OŠ Vladimir Nazor, voditeljica radionica.