Fellinijeva 'Proba orkestra' otvara novu sezonu ZKM-a

Novu kazališnu sezonu Zagrebačko kazalište mladih otvara pretpremijerom predstave 'Proba orkestra' prema kultnom djelu Federica Fellinija, velikog majstora filmske umjetnosti. Provjerili smo kako je to bilo pretvoriti film u kazališnu predstavu, te kako je djelo osuvremenjeno i približeno današnjem gledatelju.

Fellini je bio genije, a jedna od njegovih briljantnih ideja bila je snimiti probu jednog orkestra kao socijalnu metaforu: dirigent je u ovoj predstavi vlast, a s druge strane je orkestar, felinijevska alegorija društva. Scenariji za film 'Proba orkestra' zajedno s Fellinijem potpisuje njegov dugogodišnji suradnik Brunello Rondi.

Taj orkestar smo mi, orkestar je simbol i našeg društva i našeg vremena, oslikava kaos kojeg živimo i agoniju nemogućnosti povratka harmoniji,  stoji u najavi premijere u kojoj se ističe da komad zrcali društvo koje prolazi kroz velike preokrete, ali je ostalo razočarano u demokraciju, izvarano od kapitalizma, a procvala je jedino sloboda kapitala koju ništa ne može obuzdati. 

Uoči otvorenja sezone u Vijestima iz kulture ugostili smo ravnateljicu ZKM-a Snježanu Abramović Milković:
U suradnji s Ninom Mitrović, kao ponajboljom dramatičarkom u Hrvatskoj, osuvremenili smo Fellinijevu 'Probu orkestra' i približili je današnjem gledatelju; za glazbeni je dio, pak, angažirana svjetski poznata harmonikašica i skladateljica Merima Ključoistaknuo je redatelj predstave Edvin Liverić. Izvornu glazbu za Fellinijev film potpisuje, pak, legendarni skladatelj Nino Rota.

Ova je predstava zanimljiva i s glazbene strane: riječ je o glumačko-glazbenom ansamblu koji je stalno na pozornici u formatu orkestra i pokušava izvesti probu, a glumci ZKM-a zaista i sviraju na sceni u orkestru. Beskonačni pokušaji probe orkestra publiku će nasmijati, jer će u svađama muzičara prepoznati i životne i društvene situacije,  pojašnjavaju iz ZKM-a.

U glumačko-glazbenom ansamblu, uz glumce ZKM-a, koji su imali i glazbene probe, u orkestru sviraju i mladi akademski glazbenici Janko Franković (violončelist), Pavle Golubić (vibrafonist), Lana Juranić  (fagotistica) i Marin Živković (saksofonist).

U glumačkoj postavi predstave sudjeluju Milivoj Beader, Robert Budak, Dean Krivačić, Tihana Lazović, Barbara Prpić, Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Nadežda Perišić Radović, Dora Polić Vitez, Anđela Ramljak, Slavko Sobin, Petra Svrtan, Mladen Vasary, Marica Vidušić i Mateo Videk.

Ilustracije za predstavu djelo su slikarice Tisje Kljaković Braić, koja priprema izložbu radova nadahnutu predstavom.

Pretpremijerna izvedba 'Probe orkestra' najavljena je za petak, 14. rujna, a premijera je večer kasnije - u subotu, 15. rujna.

Tijekom gostovanja u emisiji Dobro jutro, Hrvatska glumica Barbara Prpić podsjetila je na kultni Fellinijev film iz 1978. godine, dramaturginja Nina Mitrović ispričala je kako je osuvremenila Fellinija, glumac Mateo Videk otkrio je zna li zaista svirati na instrumentima koje koristi u predstavi ili ima dublere, a vibrafonist Pavle Golubić govorio je o tome kako je naučio glumiti: