Još jedan uspjeh mladog pijanista Aljoše Jurinića

Mladi hrvatski pijanist plasirao se u finale još jednog prestižnog natjecanja – The Leeds International Piano Competition u Engleskoj. Međunarodno pijanističko natjecanje
u Leedsu, još do 1963., okuplja najbolje mlade svjetske pijaniste, a ove godine se od više od više od 200 prijavljenih u prvi (preliminarni) krug plasiralo 68 kandidata koji su svoje umijeće predstavljali početkom travnja u jednom od tri centara - Berlinu, New Yorku i Singapuru. U drugi krug natjecanja (od 6. do 15. rujna u Leedsu) prošlo je 24 kandidata.Nakon dva kruga natjecanja i polufinala u finale su se plasirali Anna Geniushene (27) iz Rusije, Mario Häring (28) iz Njemačke, Aljoša Jurinić (29) iz Hrvatske, Eric Lu (20) iz SAD-a i Xinyuan Wang (23) iz Kine.

U finalu (14. i 15. rujna) će svaki od pet finalista izvest odabrani klavirski koncert uz The Hallé Orchestra (Manchesterski simfonijski orkestar) pod ravnanjem britanskog dirigenta Edwarda Gardnera.

Prvog dana finala na rasporedu su Aljoša Jurinić koje će izvesti Mozartov Koncert za klavir i orkestar u c-molu, K491; Anna Geniushene s Prokofjevim Trećim koncertom za klavir i orkestar u C-duru, op. 26 i Mario Häring koji će odsvirati Beethovenov Prvi za klavir i orkestar u C-duru, op. 15. Drugog dana nastupaju Xinyuan Wang sa Schumannovim Koncertom za klavir i orkestar u a-molu, op.54 i Eric Lu s Beethovenovim Četvrtim koncertom za klavir i orkestar u g-molu, op.58. Finalne koncerte prenosit će uživo BBC Radio 3, a moći će se pratiti i putem streama.

I publika bira svog pobjednika, pa tako i vi možete glasati za svog favorita do 15. rujna do 22 sata ovdje.

Pretplatnici Majstorskog ciklusa  Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije moći će izvrsnost Aljoše Jurinića doživjet 9. svibnja 2019. kada naša mlada pijanistička zvijezda izvodi jedan od najpoznatijih klavirskih koncerta – Koncert za klavir i orkestar u b-molu, op. 23 Petra Iljiča Čajkovskog.