Kvalitetna praksa osnova je zanata

Kvalitetna praksa osnova je zanata - upravo se do nje može doći kroz posebne programe u 25 škola koje obućavaju buduće radnike u turizmu i ugostiteljstvu. U njima se lakše dolazi i do novca iz europskih fondova. Jedna od takvih škola je i ona za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli. 

U ugostiteljstvu najvažnija je praksa. Ovi mladi kuhari njome već prilično dobro vladaju. Ali svatko ima svoje interese. Nekoga više zanimaju hladna predjela, nekoga umaci, nekoga deserti. I onda ta znanja više prenosimo takvom učeniku, ističe Roberto Zović, kuhar i učitelj kuhanja.

Ukoliko škola iz europskih fondova dobije 30 milijuna kuna za obnovu i rekonstruciju i 50 milijuna kuna za izobrazbu i programe, njihovi će se uvjeti školovanja znatno poboljšati.

Centri kompetentnosti izravno će reagirati na potrebe profesionalnih poslodavaca, a državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić smatra da će ugostiteljima biti u interesu zadržati ih u Hrvatskoj. Centri izvrsnosti trebali bi služiti i za dodatno obrazovanje i zapošljavanje nezaposlenih.