Hrvatski i mađarski srednjoškolci spašavaju šumske voćkarice

Učenici i nastavnici dviju srednjih škola iz Virovitice i mađarskoga grada Barča sudjelovali su u prekograničnom projektu vrijednom više od 160 tisuća eura zahvaljujući kojemu su uzgojili sadnice 5 zaboravljenih šumskih voćkarica koje se nalaze na popisu ugroženih vrsta šumskoga drveća Europe. Njih će zasaditi u šumama i time obogatiti bio raznolikost cijeloga šumskog ekosustava u prekograničnom području.

Od zaborava su spašene divlja kruška, jabuka, trešnja te oskoruša. Njih su budući šumarski tehničari, uz stručno vodstvo profesora uzgojili u moderno opremljenom plasteniku. Na površini od 360 četvornih metara i on je izgrađen u sklopu projekta. U njihovu je rasadniku danas oko 2 tisuće uzgojenih sadnica spremnih za sadnju.

Cilj je da se ove sadnice ponovno vrate u naše šume te da očuvamo biološku raznolikost naših šuma. Dio sadnica ostavit ćemo pa ćemo sa djecom raditi edukaciju cijepljenja, ističe Dino Davidović, profesor i voditelj projekta.

Zahvaljujući projektu Tehnička škola Virovitica proširila je kurikulume u izbornom dijelu nastave za usmjerenja iz područja šumarstva i elektrotehnike.

Za razliku od hrvatskih kolega, iste vrste šumskih voćkarica mađarski partneri na projektu iz srednje škole Drava Volgye iz Barča uzgajali su na otvorenom, u rasadniku. Omogućilo je to učenicima obiju škola da tijekom posjeta uspoređuju klijavost u rasadniku i plasteniku kako bi doznali koji je način uzgoja za pojedinu vrstu bolji.

Označavali smo lokalitete i prikupljali podatke o stablima ugroženih voćkarica, izradili smo internetsku stranicu, a uzgojene biljke u rasadniku posadit ćemo u području nacionalnog parka Dunav-Drava te šumama u regiji, rekao je Viktor Malagay, voditelj projekta u Mađarskoj.

Time će uz potporu državnih tvrtki za gospodarenje šumama s obje strane granice obogatiti njihovu biološku raznolikost te u šumama povećati broj životinja koje se hrane plodovima voćkarica.