Kazalište Gavella večeras otvara novu sezonu - pijano

Komad 'Pijani' Ivana Viripajeva u režiji Vite Tufera prva je ovosezonska premijera zagrebačkog kazalište Gavella. Autor teksta, koji je svojim djelima znao izazvati i skandale, u ovom se djelu pijanstvom poigrava kao metaforom duhovne pogubljenosti.

U drami suvremenog ruskog dramatičara Ivana Viripajeva, svi su likovi pijani. Pijanstvo je ovdje koncept, metafora i stanje jer opijeni alkoholom, zapravo su pijani - zbunjeni, dezorijentirani, izgubljeni – duhom,  stoji u najavi nove premijere u Gavelli.

U režiji Vite Taufera, slovenskog redatelja velikog kazališnog iskustva, 'Pijani' se ukazuju kao komad koji priziva elektriziranu kolektivnu igru, sav u nervoznom gibanju i strastvenoj logoreji, svadljiv i tjelesan, gdje su bujice riječi i kovitlaci pijanstava iskaz onog potisnutog, zapretenog u nama, poručuju iz kazališta.

'Pijani' će na pozornici biti Dijana Vidušin, Ozren Grabarić, Tara Rosandić, Martina Čvek, Amar Bukvić, Marko Petrić, Ranko Zidarić i drugi glumci kazališta Gavella.

Dramaturg predstave je Dubravko Mihanović, scenograf Igor Pauška, kostime potpisuje Marita Ćopo, autori glazbe su Nana Forte i Jure Ivanušič, suradnik za scenski pokret je Pravdan Devlahović, a suradnica za scenski govor je Ivana Buljan Legati.

Ivan Viripajev rođen je 1974. I za njega kažu da je jedan od najzanimljivijih predstavnika suvremenoga ruskog dramskog pisma. Njegovi tekstovi igrani su na scenama cijelog svijeta, a najizvođeniji komad mu je 'Kisik', koji je sam adaptirao u eksperimentalni film. Počeo je karijeru u rodnom Irkutsku, gdje je 1998. debitirao predstavom 'Snovi', koja je izazvala skandal. Politički nekorektna predstava o mladim ruskim narkomanima izazvala je protest vlasti, koje su zatvorile kazalište i protjerale redatelja iz grada,  ističe se u najavi premijere.
O stvaralaštvu Ivana Viripajeva između ostalog je napisano: 'U njemu ima ironije i pravoslavne duhovnosti, suptilnosti i okrutnosti, a ponekad i NLO-a i gostiju s drugog svijeta'.

Gostujući u emisiji Dobro Jutro, Hrvatska večerašnju su premijeru najavili glumice i glumci Dijana Vidušin, Martina Čvek i Marko Petrić: