Mary Poppins slijeće u HNK Osijek u novoj sezoni

Dok još odjekuje afera oko natječaja za intendanta, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku ulazi u svoju 112. sezonu. Pred publikom su četiri dramske i dvije glazbene premijere te 19 repriznih predstava.

Prva će premijera biti na Noćnoj sceni, 26. listopada – tragikomedija 'Richard III. Grbavi' autora i redatelja Damira Mađarića, u kojoj glume Petra Bernarda Blašković i Vladimir Tintor. Jednostavna, 'izakulisna' priča teatra o teatru govori o čistačici Tonki i nekadašnjem glumcu Krsti koji je zbog nesreće na radu prekinuo glumačku karijeru i postao domar jer tako grbav, polomljen i šepav nije se mogao vratiti na scenu. Pod svoje ga je uzela Tonka koja ga istodobno spašava i guši.

Nakon uspješnog 'Unterstadta' u osječko kazalište stiže i nova drama Ivane Šojat 'Emet' koju će režirati slovenski redatelj Samo Strelec. U njoj slikaricu Luciju posjećuju njezini mrtvi koji je odvlače u prošlost. U jezovitome ozračju obiteljske kuće mrtvi govore ono što se za života nisu usudili kako bi konačno došli do istine.
Kadrovske afere u hrvatskim kazalištima
Na repertoaru je i klasik Shakespeare i njegova tragedija 'Othello' koja otvara mnoge vječne teme, pitanja rasizma, ksenofobije, političkog poretka i rasporeda moći.

Klasik komedije Georges Feydeau u 112. kazališnoj sezoni nasmijavat će publiku odabranim naslovom 'Buba u uhu'.

U glazbenom su programu dva premijerna naslova: opera 'Carmen' Georgesa Bizeta koju će režirati južnoafrički redatelj Kobie Van Rensburg te mjuzikl Richarda i Roberta Shermana 'Mary Poppins' u režiji Nine Kleflin. Publika će moći poslušati i koncert klasične glazbe te novogodišnji i lipanjsku opernu noć.

Intendant Božidar Šnajder istaknuo je kako im je, kao i do sada, nit vodilja u sastavljanju repertoara bila imati domaćeg autora, operetu ili mjuzikl, te jednu veliku operu i jednu zabavnu komercijalnu predstavu.

Što o novoj sezoni kažu ravnatelj Drame Miroslav Čabraja, te ravnatelj Opere Filip Pavišić, pogledajte u prilogu iz Vijesti iz kulture: