Predstava o mentalnom zdravlju tinejdžera

Nova predstava Teatra Tirena 'U mojoj glavi', koja se bavi mentalnim zdravljem tinejdžera, premijerno će biti izvedena u subotu, 15. rujna, u 19 sati u Kazalištu Mala scena.

Kad slomimo ruku, dobijemo upalu pluća ili bilo koju drugu fizičku bolest idemo liječniku,a ali kad nas boli 'negdje unutra', ne znamo ili ne želimo potražiti pomoć,  stoji na početku najave nove predstave Teatra Tirena.

'U mojoj glavi' priča je o tinejdžerima Borni i Vanji. Bornu čeka važna odluka i kako vrijeme odmiče, on je pod sve većim pritiskom. Postaje tjeskoban i dobija napadaje panike. Vanja trenira odbojku i ostavlja dojam vesele i samosvjesne osobe. No počinje se osjećati sve lošije a ne zna zašto, gubi interes za stvari koje su je prije veselile i postaje bezvoljna. Ni Borna ni Vanja ne znaju kako si pomoći, pojašnjava autorska ekipa predstave.

Predstavu, inače, potpisuje već uigrani tim: redateljica Tina Hofman i dramska spisateljica i dramaturginja Nina Horvat kojima je ovo četvrta zajednička predstava u Teatru Tirena. Do sada su u svojim predstavama obradile gubitak bliske osobe ('To je to?'), prekomjernu konzumaciju alkohola među tinejdžerima ('D(n)o dna') i utjecaj tehnologije na svakodnevni život ('#generacija'),  podsjećaju iz Teatra Tirena.

U predstavi igraju Andrej Kopčok, Selma Mehić i Marijana Matoković, a ostatak autorskog tima čine skladatelj Darko Horvat, kostimografkinja Lucija Prstec Smolčec, scenografkinje Ana Rimac i Matea Lemac te dizajner Marko Matijašević.

Stručna suradnica na predstavi bila je Marina Vitković, jedna od osnivačica Umjetničke inicijative Boli me, koja promiče svjesnost o važnosti prevencije i destigmatizacije mentalnih bolesti. Cilj je kroz kazališnu predstavu umjetnički obraditi tabu temu te pokrenuti dijalog i povisiti svijest o važnosti brige za mentalno zdravlje te opasnostima mentalnih bolesti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji depresija će do 2020. godine biti druga najraširenija bolest na svijetu, no može se prevenirati i zato ju je bitno prepoznati na vrijeme, poručuju iz Teatra Tirena.