51. PIF: od drevnih marioneta do nevidljive pokretačke sile

51. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF, koji se održava od 15. do 21. rujna, prikazat će najbolja dostignuća suvremene lutkarske umjetnosti iz Europe, Sjeverne i Srednje Amerike te Azije.

Program, najavljen kao lutkarski inovativan i poticajan, otvorit će 'Fantazija' kazališta Zorin dom, a uoči sutrašnjeg otvorenja već večeras kreću pretprogrami.

Kako se ističe u najavi, nakon velikog prošlogodišnjeg jubileja, kada je slavio 50. obljetnicu, PIF i ove godine nastavlja prikazivati najbolja dostignuća lutkarske umjetnosti iz Europe i s drugih kontinenata, od velikih spektakala do tzv. malih formi, od značajnih predstava za odrasle do minijatura za najmlađe.

Cilj je festivala prikazati različita shvaćanja lutke, nove trendove u kojima se kombinira klasično lutkarstvo sa živom glumom, novim cirkusom i novim tehnologijama, te ukazati na pomicanje i širenje granica lutkarstva, a u svojem 51. izdanju, po riječima urednice programa Livije Kroflin, donosi lutkarski inovativan i poticajan te motivski raznolik program.

Pitanja suživota, prihvaćanja različitosti, tolerancije, traganja za vlastitim identitetom, borbe za svoje mjesto u svijetu - danas su vrlo popularne teme, s kojima se lutkari, koji su i kroz povijest bili drukčiji od drugih, suvereno nose,  ističe Kroflin.

Kroflin je najavila izuuetno širok raspon lutaka: Od najdrevnije i najtradicionalnije lutkarske tehnike marioneta na dugim koncima, koje su na našim prostorima viđene vjerojatno jednom, i to 2009. također na  PIF-u, preko tradicionalnih ginjola i najrazličitijih stolnih lutaka i kazališta predmeta, uključujući papirne rupčiće, mehaničke naprave i voće, pa do konaca samih.

Zatim, tu su i lutke koje se pokreću nevidljivom silom: harmonika, papuče i vjenčanica miču se same od sebe, čistom čarolijom, a pozornica je prepletena koncima koji izlaze niotkuda, pletu se same, premrežuju prostor, upliću nas u svoj svijet i pjevaju priču o životu i smrti, o ljubavi,  napominje Kroflin.

PIF će tradicionalno biti najavljen povorkom lutaka, koja će sutra u 11 sati proći kroz središte Zagreba, a koju će predvoditi gigantska maskota festivala Pifko.

U popratnom programu PIF-a bit će održane radionice lutkarstva za sve uzraste, a već danas, u sklopu festivalskog pretprograma otvara se u 18 sati 6. izložba dječjih radova Lutka, maska, te u 18.30 sati  izložba Rumunjske priče Kazališta lutaka PUCK iz Rumunjske.

Festival će sutra u 20 sati na Sceni Travno biti otvoren predstavom Fantazija kazališta Zorin dom iz Karlovca, koja je nastala iz želje da se pokaže kako je u lutkarskom, odnosno, marionetskom kazalištu moguće sve što čovjek može zamisliti, ako se usuđuje maštati, poručuju organizatori festivala.

U programu je 16 predstava iz gotovo jednako toliko zemalja, među kojima su rumunjsko Kazalište lutaka PUCK, poljski Lale.Teatr i japansko Kazalište lutaka PUK; iz Slovenije dolaze kazališta lutaka iz Maribora i Ljubljane, iz Švicarske Trupa Les Malles, iz Španjolske Kazalište Periferia, te David Zuazola (Čile/Španjolska).

Nastupaju i i Kazalište Karlsson Haus (Rusija), Kazalište Puzzle (Kanada), Canicula Puppets (Gvatemala), Novo kazalište i Kazalište Harry Teater iz Slovačke, Golden Delicious Ensemble (Izrael), Kazalište lutaka Merlin (Grčka/Njemačka) i Kazalište lutaka Bóbita iz Mađarske.

Od hrvatskih kazališta, gledat ćemo ostvarenja Lutkarske družine Kopriva pec pec Društva Naša djeca iz Koprivnice, Lutkarske družine Tintilinić Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Lutkarske skupine Pavleki (OŠ Pavleka Miškine iz Zagreba), te Kazališta Virovitica u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar.

U pratećem filmskom programu bit će prikazan film Sana autorice Ive Bagić, te Retrospektiva lutkafilmova Škole animiranog filma Čakovec.